Nie wkładaj jajek do lodówki. Jajecznica będzie smakować inaczej
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Jajka kurze to jeden z produktów spożywczych, który najczęściej gości w wielu polskich domach. Okazuje się, że choć tak popularne, mogą być nieprawidłowo przez nas przechowywane. Wiele osób nie wie o tym, że kurze jajka można trzymać poza lodówką, co może zmienić nawet ich smak.
Spis treści:
Jajka poza lodówką? Lara Gessler zaskoczyła niektórych swoja wypowiedzią
Lara Gessler w programie "Rogalska Show" zaskoczyła niektórych widzów odpowiedzią na pytanie prowadzącej, co zawsze trzyma w lodówce. Wyjaśniła, że powiedziałaby, że jajka, ale ich akurat... w lodówce nie trzyma.
"A gdzie stoją jajka w sklepie?" - zapytała zaczepnie Lara Gessler, mając na myśli to, że faktycznie jajka w polskich sklepach spotkamy na półkach, a nie w lodówkach.
Córka słynnej Magdaleny Gessler wyjaśniła, że przechowywanie jajek poza lodówką sprawi, że jajecznica będzie bardziej "maślana" w smaku, a białko jajka spoza lodówki ugotowanego na miękko będzie zawsze idealne - nie gumowate.
Przechowując w ten sposób jajka należy jednak pamiętać o pewnych zasadach.
Temperatura i higiena - ważne aspekty przechowywania jajek
W temperaturze pokojowej (około 20-22°C) świeże, nieumyte jajka mogą być przechowywane do 2 tygodni. Jeżeli zależy nam na dłuższej przydatności jajek, wtedy warto jednak włożyć je do lodówki.
W krajach europejskich często przechowuje się jajka poza lodówką ze względu na sposób ich obróbki po zebraniu (brak mycia, co pozostawia naturalną ochronną warstwę na skorupce). Inaczej jest m.in. w USA, gdzie jajka są myte i często pokrywane cienką warstwą oleju mineralnego, co usuwa naturalną ochronną warstwę. Takie jajka powinny być przechowywane w lodówce, a poza nią można je trzymać tylko przez 1-2 dni.
Jajka przechowywane poza lodówką powinny być trzymane w suchym miejscu, które nie jest wystawione na działanie promieni słonecznych. Wtedy możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Plusy przechowywania jajek poza lodówką. Smak to nie wszystko
Delikatna jajecznica, pyszne białko jajka gotowanego na miękko to nie wszystko. Jajka przechowywane w temperaturze pokojowej są gotowe do użycia bez potrzeby doprowadzania ich do temperatury pokojowej przed gotowaniem czy pieczeniem.
Nie musimy także myć jajek przed ich przechowywaniem, bo posiadają one - przynajmniej te sprzedawane na terenie Unii Europejskiej - naturalną ochronę na powierzchni skorupki.
Jednak decydując się na taki sposób przechowywania jajek, trzeba pamiętać o ewentualnych minusach i zagrożeniach. Jajka przechowywane w lodówce wytrzymują dłużej, nawet do 5 tygodni. Poza lodówką ich okres przydatności do spożycia jest znacznie krótszy i trzeba go pilnować.
W wyższych temperaturach bakterie, takie jak Salmonella, mogą się szybciej rozwijać. Dlatego ważne jest, aby jajka były świeże i przechowywane w odpowiednich warunkach. Jednakże samo przechowywanie jajek w lodówce także nie chroni nas przed Salmonellą. Tylko odpowiednie sparzenie jaj może nas w pewnym stopniu uchronić przed zakażeniem się. Warto też pamiętać o tym, by jajka pozyskiwać z legalnych i sprawdzonych źródeł.
Na koniec warto także pamiętać o tym, że jeśli jajka są narażone na zmienne temperatury, mogą się szybciej psuć. Stała, umiarkowana temperatura jest kluczowa przy przechowywaniu poza lodówką.