Nie wyrzucaj do kosza. Owiń szczelnie i wrzuć do zamrażarki na 3 miesiące
Ciasto pierogowe nie jest trudne do przygotowania, ale czasami albo nie mamy czasu i sił, żeby całkowicie je zużyć, albo brakuje nam farszu. Co zrobić, kiedy zostaniem nam jego nadmiarowa ilość? Na pewno nie musimy go wyrzucać, ponieważ można je zamrozić. Niestety, aby zachowało swoje właściwości, trzeba to zrobić w odpowiedni sposób. Jaki? Przekonajmy się.

Spis treści:
- Czy ciasto na pierogi można mrozić?
- Ważne jest rozmrażanie ciasta na pierogi
- Jak zrobić ciasto pierogowe?
Czy ciasto na pierogi można mrozić?
Jeśli zastanawialiśmy się, czy ciasto pierogowe można mrozić, odpowiadamy: można. Aby jednak zachowało swoje właściwości, trzeba jednak zrobić to w dobry sposób. Przede wszystkim musi być ono świeże i elastyczne, ponieważ takie, które zdążyło obeschnąć, nie będzie nadawało się do ponownego użycia.
Ponadto ważne jest to, jak je przechowujemy. Najlepiej poporcjować nadmiar ciasta pierogowego i powkładać je do woreczków strunowych. Jeśli akurat takich nie mamy pod ręką, można zawinąć je szczelnie w folię spożywczą. W takich warunkach mrożone ciasto na pierogi może być przechowywane nawet do trzech miesięcy.
Ważne jest rozmrażanie ciasta na pierogi

Samo zamrożenie ciasta na pierogi, to dopiero połowa sukcesu. Zanim jednak użyjemy go ponownie, trzeba je rozmrozić. W takim przypadku nie możemy się spieszyć. Proces ten najlepiej przeprowadzić w lodówce. Wystarczy ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i rozpakować i umieścić na półce w chłodziarce. Niestety, rozmrażanie trwa kilka godzin, ale powolne odtajanie sprawia, że ciasto zachowa swoje właściwości.
Czy można przyspieszyć proces rozmrażania ciasta pierogowego? Niektórzy polecają, aby pozostawić je w temperaturze pokojowej na kilka godzin, ale wtedy istnieje ogromne ryzyko, że albo obeschnie, albo nie będzie możliwości jego rozwałkowania.
Pamiętajmy: raz zmrożonego ciasta (tak samo, jak innych produktów), nie można zamrażać powtórnie, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym.
Jak zrobić ciasto pierogowe?

Jeśli mrożone ciasto pierogowe już odtajało, to wystarczy umieścić je na stolnicy, oprószyć mąką i rozwałkować. Jeśli akurat nam go zabraknie, to warto je dorobić. Tutaj najlepiej sięgnąć po sprawdzoną recepturę, wystarczą wyłącznie trzy składniki:
- 0,5 kg mąki,
- szklanka wrzątku,
- szczypta soli.
Mąkę wysypać na stolnicę i uformować stożek z wgłębieniem. Do niego następnie wlewać stopniowo gorącą i mieszać np. łyżką albo nożem ciasto tak, aby zagarniać wodę. Kiedy mąka wchłonie wilgoć, wystarczy teraz ciasto zarabiać do tego momentu, aż zacznie odchodzić samo od rąk. Zanim jednak takie ciasto zaczniemy rozwałkowywać na pierogi, można przykryć je miseczką i poczekać około 30 minut.











