Dodaj odrobinę do świątecznej kapusty. Nie będzie wzdymać!

Potrawy na bazie kapusty to podstawa bożonarodzeniowej uczty. Niestety, jest ona dość ciężkostrawna i może powodować wzdęcia i nieprzyjemne uczucie ciężkości w żołądku. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą nam temu zapobiec - wystarczy dodać do kapusty jeden z kilku popularnych produktów!

Do kapusty na świąteczny bigos warto dodać trochę kminu i anyżu
Do kapusty na świąteczny bigos warto dodać trochę kminu i anyżu 123RF/PICSEL

Wzdęcia to nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku, związane z nadmierną ilością gazów, powstałych podczas procesu trawienia oraz połykania powietrza w czasie jedzenia. Pacjenci opisują je najczęściej jako powiększenie obwodu brzucha, dyskomfort, a czasem nawet lekki, specyficzny ból.

Wzdęcia pojawiają się często po obfitej uczcie, pełnej ciężkostrawnych potraw - nie dziwi więc fakt, że w święta Bożego Narodzenia przybywa osób walczących z ich nieprzyjemnymi objawami. By sobie ulżyć, warto wykonać delikatny masaż brzucha, ograniczyć pokarmy stałe i przyjmować głównie płynne, a gdy problem jest poważniejszy, zrobić lewatywę.

Chcesz uniknąć wzdęć w święta? Dodaj kilka do kapusty!

Aby uniknąć nieprzyjemnych wzdęć, wystarczy dodać do bożonarodzeniowej kapusty:

  • trochę kminku, który ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia
  • łyżeczkę goździków, które są dobre na wzdęcia i zapobiegają zgadze
  • trochę anyżu, który przyspiesza wydalanie gazów oraz działa rozkurczowo.

Przygotowując świąteczne potrawy warto ograniczyć także ilość tłuszczu, który także przyczynia się do powstawania wzdęć. Warto również zrezygnować z zasmażki i po prostu - jeść z umiarem!

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Kapusta kiszonaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas