Nigdy nie rób przetworów w tym terminie. Może skończyć się fatalnie
Przetwory to świetny sposób na przysłowiowe "zamknięcie lata w słoiku". Mimo iż wymagają od nas trochę czasu i trudu, lubimy je robić, bo cieszą swoim smakiem całą jesień i zimę. Każda gospodyni domowa wie doskonale, jak je przyrządzić, by były naprawdę smaczne. Ale czy słyszeliście, że na robienie przetworów istnieje też odpowiednia pora w miesiącu?
Spis treści:
Dlaczego nie każdy termin na robienie przetworów jest dobry?
Jak się okazuje, ze wszystkim, co związane z ogrodnictwem i rolnictwem, związek ma Księżyc.
Księżyc przybywający (czas od nowiu po pełnię, trwający 14 3/4 doby, co w przypadku sierpnia wypada na okres między 1 a 18 sierpnia) wznosi soki owoców i warzyw ku górze - jest to zatem dobry czas na zbiór gwarantujący doskonałe przechowywanie. Dłużej zachowają świeżość również ścięte w tym czasie kwiaty. Jeśli chcemy w tym terminie wykonać przetwory, najlepiej zrobić to do 4 sierpnia.
W tym terminie nie rób przetworów
Zgodnie z księżycowym kalendarzem ogrodnika, Księżyc ubywający (czas od pełni do nowiu, trwający 14 3/4 doby, 19-26 sierpnia) sprawia, że soki krążące w roślinie oraz woda pozostają w części podziemnej. Rośliny korzeniowe, bulwiaste i cebulowe zebrane w tym terminie będą bardziej soczyste. Pełnia to najlepszy czas na zbieranie ziół, w nowiu lepiej siać i kosić, aniżeli zbierać. Nie jest to jednak dobry termin na robienie przetworów.
Bardzo ważne są też ruchy Księżyca, które obserwujemy jako wznoszenia i opadanie Księżyca na niebie, czyli położenie planety względem gwiazdozbiorów. Co mniej więcej 2-3 dni pokazuje się on na nieboskłonie w tle kolejnych znaków zodiaku, którym przypisywane są znane wszystkim cztery żywioły. Sprzyjają one poszczególnym częściom rośliny, z których każda może być plonem.
Woda odpowiada za rozwój liści, ogień to przyjaciel owoców, powietrze natomiast ułatwia kwitnieniu, a w ziemi, jak wiadomo, umiejscowione są korzenie.
Czytaj również: Domowe przetwory. Jak wybrać owoce i które będą najlepsze?
Odczytując poprawnie wszystkie te znaki i do układu słoneczno-ziemsko-księżycowego, dobierając właściwy termin zbierania owoców i warzyw - podczas kwaszenia czy wekowania możemy liczyć na sukces.
Nów księżyca to najlepszy termin na przyrządzanie kiszonek i konfitur
Jak można obliczyć, w sierpniu do przyrządzania konfitur, dżemów czy kiszonych ogórków najlepiej będzie wrócić pod koniec miesiąca (od 27 sierpnia do 3 września), wtedy też Księżyc będący ponownie w nowiu, sprzyjał będzie smakowi weków i marynat.