Nikt by się tego nie spodziewał! Te produkty są zdrowsze po odgrzaniu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dietetyk zdradził, które jedzenie jest jeszcze zdrowsze pod odgrzaniu
Dietetyk zdradził, które jedzenie jest jeszcze zdrowsze pod odgrzaniu 123RF/PICSEL

Skrobia oporna - sprzymierzeniec zdrowia

Produkty, które zyskują po odgrzaniu

  • Rośliny strączkowe - fasola, groch, ciecierzyca i soczewica to bogate źródła skrobi opornej po procesie gotowania, chłodzenia i ponownego podgrzania. 
  • Ryż - po ugotowaniu i schłodzeniu, a następnie odgrzaniu, ryż zwiększa zawartość skrobi opornej, co czyni go korzystniejszym dla zdrowia. 
  • Makaron - podobnie jak ryż, makaron po procesie gotowania, chłodzenia i odgrzewania staje się lepszym źródłem skrobi opornej. 
  • Płatki owsiane - przygotowanie owsianki, jej schłodzenie, a następnie podgrzanie pomaga w zwiększeniu zawartości skrobi opornej, nie wpływając negatywnie na zawartość błonnika. 
  • Zielone banany i plantany - choć naturalnie bogate w skrobię oporną, proces gotowania, chłodzenia i odgrzewania może dodatkowo zwiększyć jej zawartość.
Chociaż wydaje się to nierakoodporne, odgrzewanie niektórych posiłków sprawia, że są jeszcze zdrowsze
Chociaż wydaje się to nierakoodporne, odgrzewanie niektórych posiłków sprawia, że są jeszcze zdrowsze 123RF/PICSEL

Produkty, których lepiej nie odgrzewać

„Ewa gotuje”: Pierogi z wędzonym twarogiemPolsatPolsat