Twoje jelita nie są w najlepszej formie? Ta sałatka będzie dla nich wybawieniem

Oprac.: Anna Czowalla

Lekkostrawne sałatki z dynią poprawią perystaltykę jelit i ograniczą ból oraz wzdęcia.
Lekkostrawne sałatki z dynią poprawią perystaltykę jelit i ograniczą ból oraz wzdęcia.123RF/PICSEL

Jaka sałatka na chore jelita?

Te warzywa znalazły się na liście najzdrowszych na świecie. W "zdrowej piątce" m.in. buraki, szpinak i rukiew wodna
Te warzywa znalazły się na liście najzdrowszych na świecie. W "zdrowej piątce" m.in. buraki, szpinak i rukiew wodna123RF/PICSEL

Co jest lekkostrawne na jelita?

  • białko: chude mięsa, w postaci cielęciny, drobiu (bez skóry) i królika. Źródłem białka mogą być też jajka, najlepiej gotowane na miękko lub jako delikatna jajecznica na parze. Do menu można włączyć także nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, np. twarożek, kefir, jogurt naturalny - jeśli nie wywołują objawów nietolerancji;
  • węglowodany: warto wziąć pod uwagę produkty z białej mąki: pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze (np. manna, kuskus) i biały ryż. Sprawdzą się także ziemniaki - najlepiej gotowane lub puree;
  • warzywa i owoce: młode warzywa o niskiej zawartości błonnika, czyli marchew, dynia, cukinia czy buraki - zawsze gotowane i najlepiej przetarte. Owoce należy przyjmować w formie gotowanej lub pieczonej, np. jabłka bez skórki, banany lub delikatne musy owocowe;
  • tłuszcze: niewielkie ilości w formie masła lub oliwy z oliwek, dodawane na zimno do potraw.

Zobacz również:

    Sałatka oczyszczająca jelita

    • 2 średnie buraki,
    • 2 duże marchewki,
    • 1 jabłko,
    • garść posiekanej natki pietruszki,
    • 2 łyżki oliwy,
    • sok z połowy cytryny,
    • sól i pieprz do smaku.
    1. Buraki i marchewki ugotuj do miękkości, następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce.
    3. W misce połącz starte warzywa i jabłko z natką pietruszki.
    4. Dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
    5. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut, aby smaki się przegryzły.
    "Ewa gotuje": Wzmacniająca zupa jarzynowaPolsat