Obierasz pieczarki? Rolniczka apeluje w tym temacie
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów jadalnych w polskiej kuchni. Jednak jednym z częstych dylematów, przed którymi staje wiele osób przygotowujących te grzyby, jest pytanie: czy pieczarki trzeba obierać?

Pieczarki cały rok. Polacy uwielbiają te grzyby
Pieczarki to jedne z najczęściej spożywanych grzybów na świecie - szczególnie popularne w Polsce, gdzie są dostępne przez cały rok i stosunkowo tanie.
Nic dziwnego, że często goszczą na naszych talerzach, także ze względów zdrowotnych.
Pieczarki składają się w ponad 90 proc. z wody, ale i tak są cennym źródłem wielu składników odżywczych.
Pieczarki zawierają około 3 g białka na 100 g produktu - jak na warzywo, a właściwie grzyba, to sporo.
Białko znajdujące się w pieczarkach, jest łatwostrawne i niskokaloryczne, co czyni pieczarki doskonałym składnikiem diety roślinnej.
Dodatkowo zawierają witaminy, które są niezwykle istotne.
Grzyby te, jako jedne z niewielu, są bogate w witaminę D2, czyli w ergokalcyferol. Oznacza to, że potrafią syntetyzować witaminę D pod wpływem światła UV.
Zawierają także witaminy z grupy B - szczególnie B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy) oraz B9 (kwas foliowy), a także witaminę C, ale w niewielkich ilościach.
Poza tym zawierają potas, fosfor, miedź i żelazo, a także błonnik pokarmowy, wspierając tak naprawdę cały organizm kompleksowo.
Obierać, czy nie? Oto jest pytanie
Obieranie pieczarek może być pomocne, gdy grzyby są zabrudzone ziemią lub mają ciemne przebarwienia na skórce. Dzięki temu zyskujemy czysty, biały miąższ, który prezentuje się estetyczniej, zwłaszcza w daniach serwowanych na zimno, jak np. sałatki.
Jednak to nie estetyka ma tu najważniejsze znaczenie, a wartości odżywcze, dlatego odpowiedź na pytanie, czy obiera pieczarki, czy nie, nie jest taka oczywista.

Jednak głos w tej sprawie zabrała rolniczka, Kamila Boś, uczestniczka programu "Rolnik szuka żony".
"Nie obieramy pieczarek, bo pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Pozbywając się skórki, tracimy błonnik, witaminy i minerały, w tym witaminę D, żelazo i potas" - powiedziała Kamila w programie "Do roboty" na platformie YouTube.
To powinno nas przekonać, by po prostu dokładniej myć i czyścić pieczarki przed ich przygotowaniem, a nie je obierać.
Dodatkowo obierając pieczarki, odrzucamy część jadalnego produktu. W skali większych ilości może to oznaczać realne marnowanie jedzenia.
Wato także wiedzieć, że skórka pieczarki wpływa na jej smak. Jej usunięcie może sprawić, że grzyby będą mniej intensywne w aromacie, co jest złą wiadomością dla prawdziwych smakoszy kuchni bogatej w grzyby.