Obniżają cholesterol, wspomagają trawienie i odchudzanie. Oto najzdrowsze owoce

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Które owoce są najzdrowsze?
Które owoce są najzdrowsze?123RF/PICSEL

Jagody - na odporność, dobry wzrok i zdrową skórę

  • witaminę C, A, B, PP,
  • pierwiastki mineralne, takie jak żelazo, potas, selen, cynk, miedź i mangan,
  • błonnik,
  • kwas foliowy i elagowy,
  • antyoksydanty. 

Jabłka - chronią przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu

  • błonnika, 
  • cynku, 
  • flawonoidów, 
  • luteiny, 
  • magnezu, 
  • potasu, 
  • beta-karotenu, 
  • polisacharydów,
  • pektyn. 
Jabłka są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów
Jabłka są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów 123RF/PICSEL

Kiwi - doskonale wpływa na funkcjonowanie żołądka i jelit

Codzienne spożywanie kiwi wpłynie nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę
Codzienne spożywanie kiwi wpłynie nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę 123RF/PICSEL

Awokado - obniża cholesterol i wspomaga pracę serca

  • tłuszczowe kwasy oleinowe,
  • witaminy A, D, E i K,
  • witaminy z grupy B,
  • minerały w tym dużą ilość potasu,
  • kwas foliowy. 
Odchudzający koktajl z owocówInteria KulinariaInteria Kulinaria