Odmiana cebuli, którą pokochasz. Włącz do swojej diety i szybko ciesz się pierwszymi korzyściami
Oprac.: Agnieszka Tkacz
Czerwona cebula to dla wielu ulubiona odmiana tego warzywa. Charakteryzuje się wyrazistym kolorem, chrupiącymi warstwami oraz delikatnym smakiem. Często używana jest do sałatek. Sprawdzamy, jakie właściwości w sobie kryje oraz dlaczego warto włączyć ją do swojej diety. Przekonaj się, w jaki sposób możesz dodać ją do swojego jadłospisu.
Czerwona cebula ma piękny intensywny kolor, delikatny smak oraz jędrną strukturę. Sprawdź, jakie właściwości się w niej kryją.
Spis treści:
Czy czerwona cebula jest zdrowa? Dlaczego warto ją jeść?
Zwykle sięgamy po cebulę białą lub żółtą. Czerwona odmiana kryje w sobie jednak unikatowe właściwości, z których nie warto rezygnować. Uznaje się ją za najzdrowszą z cebul.
100 g cebuli czerwonej ma jedynie 40 kcal. To niskokaloryczne warzywo, które kryje w sobie mnóstwo witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy sporo błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Niezwykle cenne są fruktany, które zawiera. Uznaje się je za naturalny prebiotyk, dzięki któremu zadbamy o mikroflorę bakteryjną jelit.
Czerwona cebula jest źródłem minerałów, takich jak potas wapń, siarka, magnez, żelazo, miedź i cynk oraz witamin, m.in. E, C oraz witamin z grupy B.
Dzięki bogactwu składników odżywczych pozytywnie wpływa na układ krążenia. Pozwala zachować w równowadze gospodarkę wodną organizmu oraz wpiera prawidłową pracę układu nerwowego. Ze względu na zawartość wapnia wspiera układ kostny, buduje szkliwo oraz pomaga regulować proces krzepnięcia krwi.
Częste jedzenie czerwonej cebuli może również pomóc w zadbaniu o urodę. Cynk pomaga w zachowaniu pięknych włosów oraz paznokci, a miedź przyspiesza gojenie ran. Może również wpływać na zwiększone wytwarzanie czerwonych krwinek. Dodatkowo zawiera żelazo, które jest istotnym składnikiem hemoglobiny.
Czym różni się czerwona cebula od zwykłej?
Poszczególne cebule różnią się od siebie wyglądem, smakiem, ale również i wartościami odżywczymi. To właśnie czerwona cebula uważana jest za najzdrowszą. Wynika to z dużej zawartości antyoksydantów. Dodatkowo wyróżnia się antocyjanami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
Żółta cebula w porównaniu do czerwonej ma ostrzejszy smak oraz zapach. Również jest niezwykle zdrowa. W jej składzie znajdziemy witaminy — A, C oraz witaminy z grupy i minerały — krzem, wapń, cynk, żelazo i siarkę. Cebula żółta ma korzystne działanie na nasz organizm. Chroni nas przed infekcjami, oczyszcza organizm i działa moczopędnie. Na tle cebuli czerwonej wypada jednak blado.
Do czego można użyć czerwonej cebuli?
Czerwona cebula najlepiej sprawdzi się w sałatkach oraz na kanapkach. Dzięki delikatnemu smakowi zasmakuje nawet najbardziej wybrednym. Najlepiej jest ją jeść na surowo. W ten sposób nie ryzykujemy, że w wyniku obróbki termicznej stracimy cenne składniki odżywcze. Dzięki niej uda nam się podkreślić aromat innych produktów. Najlepiej łączyć ją ze słodko-kwaśnymi i delikatnymi smakami.
Jeśli jednak ciężko jest nam się przekonać do smaku surowej cebuli, możemy wykonać z niej syrop. Można go pić, aby wzmocnić swoje zdrowie. Wystarczy obrać cebulę, pokroić ją na cienkie plasterki i włożyć do słoika. Następnie zasypać cukrem i zaczekać, aż puści sok. Łyżkę gotowego syropu warto pić raz dziennie.
Niestety czerwona cebula jest warzywem dość ciężkostrawnym. Z tego powodu może się okazać, że spożywanie jej w dużych ilościach może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z tego powodu warto jeść ją w umiarkowanych ilościach, tak aby nam nie zaszkodziła.
Czytaj także: Zbija zły cholesterol. Jedz tylko na surowo! Tę odmianę cebuli można chrupać jak jabłko