Japończycy ją uwielbiają. Wybierają zamiast popularnej matchy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Hojicha jest ceniona nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za liczne właściwości prozdrowotne
Hojicha jest ceniona nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za liczne właściwości prozdrowotne123RF/PICSEL

Czym jest hojicha?

Hojicha to rodzaj zielonej herbaty pochodzącej z Japonii i od innych herbat różni się procesem obróbki. 123
Hojicha to rodzaj zielonej herbaty pochodzącej z Japonii i od innych herbat różni się procesem obróbki. 123123RF/PICSEL

Korzyści zdrowotne hojichy

Hojicha latte - jak przygotować?

  • 1-2 łyżeczki sproszkowanej hojichy,
  • 120 ml gorącej wody (około 80°C), 
  • 200 ml mleka (tradycyjnego lub roślinnego, np. owsianego), 
  • Opcjonalnie: syrop klonowy lub miód do posłodzenia.
  1. Wsyp sproszkowaną hojichę do filiżanki. 
  2. Dodaj niewielką ilość gorącej wody i energicznie mieszaj (np. trzepaczką bambusową lub łyżeczką), aż proszek całkowicie się rozpuści i powstanie gładka pasta. 
  3. Dolej pozostałą część wody, kontynuując mieszanie. 
  4. Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia) i spień je, jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję. 
  5. Wlej ciepłe mleko do filiżanki z rozpuszczoną hojichą, delikatnie mieszając. 
  6. Opcjonalnie można dosłodzić napój według uznania. 

Gdzie można spróbować hojicha latte?

Hojicha coraz częściej dostępna jest w polskich kawiarniach i herbaciarniach
Hojicha coraz częściej dostępna jest w polskich kawiarniach i herbaciarniach 123RF/PICSEL
Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL