Podobno na plebanii są prawdziwym hitem. Jak zrobić śledzie proboszcza?
Oprac.: Łukasz Piątek
Śledzie to jedna z najpopularniejszych przekąsek, zwłaszcza podczas kolacji wigilijnej. I choć można je przyrządzać na różne sposoby, to zazwyczaj największym powodzeniem cieszą się śledzie w oleju. Sęk w tym, by z tej na ogół prostej potrawy wydobyć maksimum smaku. Jak to zrobić? Chociażby, korzystając ze sprawdzonego przepisu na tzw. śledzie proboszcza.
Śledzie proboszcza w oleju - składniki
Śledzie proboszcza to ryba marynowana w oleju i cebuli z dodatkiem kilku innych, ale kluczowych składników. Co potrzebujemy do przyrządzenia pysznych śledzi proboszcza?
Składniki:
- cztery płaty śledziowe w oleju,
- 200 g marynowanych grzybów,
- jedna łyżka soku z cytryny,
- jedna cebula,
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz,
Śledzie proboszcza - przepis
Śledzie należy odsączyć z nadmiaru oleju i umieścić w naczyniu z mlekiem lub wodą. Śledzie powinniśmy moczyć przez całą noc. Odpowiednio namoczone śledzie wyjmujemy z naczynia i delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki - mniej więcej o szerokości 3 cm.
Cebulę siekamy w tzw. piórka, umieszczamy w sitku i sparzamy wrzątkiem. Przekładamy do naczynia, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy do schłodzenia.
Marynowane grzyby odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do naczynia przekładamy pokrojone śledzie, cebulę, grzyby i natkę pietruszki, a całość zalewamy olejem. Dodajemy sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie możemy przełożyć do słoików i schować do lodówki, by smaki się przegryzły. Gotowe!
Zobacz również: W święta serwuję gościom jeden z pyszniejszych przepisów na śledzia. Ślinka sama im cieknie