Podobno na plebanii są prawdziwym hitem. Jak zrobić śledzie proboszcza?

Śledzie to jedna z najpopularniejszych przekąsek, zwłaszcza podczas kolacji wigilijnej. I choć można je przyrządzać na różne sposoby, to zazwyczaj największym powodzeniem cieszą się śledzie w oleju. Sęk w tym, by z tej na ogół prostej potrawy wydobyć maksimum smaku. Jak to zrobić? Chociażby, korzystając ze sprawdzonego przepisu na tzw. śledzie proboszcza.

Śledzie w oleju to klasyczny przepis na tę pyszną rybę
Śledzie w oleju to klasyczny przepis na tę pyszną rybę123RF/PICSEL

Śledzie proboszcza w oleju - składniki

Śledzie proboszcza to ryba marynowana w oleju i cebuli z dodatkiem kilku innych, ale kluczowych składników. Co potrzebujemy do przyrządzenia pysznych śledzi proboszcza?

Składniki:

  1. cztery płaty śledziowe w oleju,
  2. 200 g marynowanych grzybów,
  3. jedna łyżka soku z cytryny,
  4. jedna cebula,
  5. dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,
  6. 60 ml oleju rzepakowego,
  7. sól,
  8. pieprz,
Śledzie w oleju to idealna przekąska na wigilijną kolację
Śledzie w oleju to idealna przekąska na wigilijną kolację123RF/PICSEL

Śledzie proboszcza - przepis

Śledzie należy odsączyć z nadmiaru oleju i umieścić w naczyniu z mlekiem lub wodą. Śledzie powinniśmy moczyć przez całą noc. Odpowiednio namoczone śledzie wyjmujemy z naczynia i delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki - mniej więcej o szerokości 3 cm.

Dobrej jakości śledzie sprawdzą się w kultowym przepisie
Dobrej jakości śledzie sprawdzą się w kultowym przepisie123RF/PICSEL

Cebulę siekamy w tzw. piórka, umieszczamy w sitku i sparzamy wrzątkiem. Przekładamy do naczynia, osuszamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy do schłodzenia.

Marynowane grzyby odsączamy  z zalewy i drobno kroimy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do naczynia przekładamy pokrojone śledzie, cebulę, grzyby i natkę pietruszki, a całość zalewamy olejem. Dodajemy sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie możemy przełożyć do słoików i schować do lodówki, by smaki się przegryzły. Gotowe!

Anita Lipnicka u Katarzyny Zdanowicz o nowej płycie "Śnienie"INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas