Babcina receptura na kultowe śledzie po staropolsku. Uraczę nimi gości w te święta

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
186
Udostępnij
Jak przygotować wybornego śledzia po staropolsku?
Jak przygotować wybornego śledzia po staropolsku?123RF/PICSEL

Zalety jedzenia śledzi

  • witaminę A,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • jod,
  • selen.

Staropolski śledzik - czego szukać w sklepie?

Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie
Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie123RF/PICSEL
  • 40 dag solonych śledzi
  • 4 cebule
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • olej roślinny

Świąteczny przepis - krok po kroku

  1. Śledzie wkładam do miski, zalewamy wodą i pozostawiam na całą noc. Kolejnego dnia odsączam je z płynu, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na cienkie paseczki.
  2. W kolejnym kroku zabieram się za dokładne sparzenie rodzynek gorącą wodą. Kiedy tę czynność mam za sobą, przechodzę do cebuli.
  3. Warzywo obieram z łupiny, szatkuję na cienkie piórka i duszę na oleju z łyżką masła do momentu, aż całkowicie zmięknie.
  4. Do cebuli dorzucam rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę, cukier oraz ocet winny. Dolewam dodatkowo ok. ¼ szklanki przegotowanej wody i całość mieszam.
  5. W dużym słoiku warstwowo układam kolejno - porcję śledzi oraz mieszankę pozostałych składników. Na koniec szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na dobę. Smacznego!
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Śledzie w occie
      „Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsatPolsat
      Przejdź na