Babcina receptura na kultowe śledzie po staropolsku. Uraczę nimi gości w te święta

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Roznoszący nieziemski zapach rubinowy barszcz w wazie, pierogi skąpane w roztopionym maśle i pyszniące się w sosie gołąbki. Wśród tak doborowego menu nie może zabraknąć także rybnej potrawy. Choć w wielu regionach od lat króluje karp, nie wszyscy są jego zwolennikami. Zamiast pracochłonnego przepisu, wybierzmy o wiele prostszy i pełen smaku. Podpowiadamy, jak przygotować obłędnie aromatyczne śledzie po staropolsku.

Jak przygotować wybornego śledzia po staropolsku?
Jak przygotować wybornego śledzia po staropolsku?123RF/PICSEL

Zalety jedzenia śledzi

O dobroczynnym wpływie śledzi na organizm można się długo rozwodzić. Włączenie tego gatunku ryb od diety zaspokaja zapotrzebowanie na liczne składniki odżywcze czy witaminy. Mięso śledzi jest dość tłuste, a co za tym idzie, niesamowicie odżywcze. Co ciekawe, w przeciętnym filecie śledziowym skrywa się aż 3181 mg kwasów omega-3. W rybie znajdziemy także:

  • witaminę A,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • jod,
  • selen.

Czy śledzie można jeść codziennie? Ryby te należą do jednych z najzdrowszych, dlatego odpowiedź na pytanie nie powinna nikogo zaskoczyć. Nic nie stoi na przeszkodzie, by codziennie się nimi zajadać. Postarajmy się jednak nie przesadzić z ich ilością. Dietetycy wskazują, że jeden filet śledziowy dziennie w zupełności wystarczy.

Staropolski śledzik - czego szukać w sklepie?

Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie
Dobrej jakości śledź świetnie sprawdzi się w przepisie123RF/PICSEL

Składniki:

  • 40 dag solonych śledzi
  • 4 cebule
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • olej roślinny

Świąteczny przepis - krok po kroku

  1. Śledzie wkładam do miski, zalewamy wodą i pozostawiam na całą noc. Kolejnego dnia odsączam je z płynu, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na cienkie paseczki.
  2. W kolejnym kroku zabieram się za dokładne sparzenie rodzynek gorącą wodą. Kiedy tę czynność mam za sobą, przechodzę do cebuli.
  3. Warzywo obieram z łupiny, szatkuję na cienkie piórka i duszę na oleju z łyżką masła do momentu, aż całkowicie zmięknie.
  4. Do cebuli dorzucam rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę, cukier oraz ocet winny. Dolewam dodatkowo ok. ¼ szklanki przegotowanej wody i całość mieszam.
  5. W dużym słoiku warstwowo układam kolejno - porcję śledzi oraz mieszankę pozostałych składników. Na koniec szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na dobę. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas