Pokrój na kawałki i zalej wodą. Ten nawóz sprawi, że monstera natychmiast odżyje
Monstera jest jedną z najpopularniejszych roślin doniczkowych. Jej zielone błyszczące liście są niewątpliwą ozdobą każdego wnętrza, sprawiając, że wydaje się ono przytulniejsze i cieplejsze. Mimo iż monstera należy do roślin stosunkowo prostych w uprawie, zdarza się, że marnieje i obumiera. Wówczas warto sięgnąć po domowy nawóz. Przygotujemy go z popularnego owocu.
Sięgają po nią zarówno doświadczeni hodowcy, jak i ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kwiatami. Wszystko przez jej stosunkowo łatwą pielęgnację. Monstera należy do roślin, które rozwijają się wyjątkowo wolno. W ciągu roku mogą pojawić się na niej zaledwie dwa lub trzy nowe liście. To jednak zupełnie normalny proces. Podstawą jest właściwa pielęgnacja. Jeśli zadbamy o roślinę w odpowiedni sposób, po kilku latach może ona osiągną nawet 2 metry wysokości.
Dlaczego monstera marnieje?
Monstera uwielbia wysoką wilgotność powietrza oraz jasne, ale nie bezpośrednio nasłonecznione miejsce. Można trzymać ją w pobliżu okna skierowanego na wschód lub północ. Roślina nie lubi przeciągów oraz niskich temperatur. Należy również pamiętać, że w naturze monstera jest rośliną płożącą. Dlatego też w domu potrzebuje podpór, aby móc rosnąć i piąć się prawidłowo.
Monstera wymaga lekko wilgotnego podłoża. Powinna być podlewana regularnie, ale niezbyt często. Jednym z najczęstszych błędów w uprawie tej rośliny jest bowiem jej przelanie. Liście monstery silnie reagują na nadmiar wody, zmieniając swoją barwę na żółtą. Niekiedy zdarza się, że brunatnieją.
Jak uratować umierającą monsterę? Pomoże nawóz ze skórki banana
Sposobem na marniejącą monsterę może być domowy nawóz z banana. Sprawdzi się nie tylko w przypadku tej rośliny, ale również innych doniczkowych i kwitnących. Skórka z banana w swoim składzie zawiera bowiem duże ilości potasu, fosforu, wapnia, azotu, magnezu i kwasu krzemowego, które pomagają ożywić rośliny w momencie, kiedy te mocno tego potrzebują. Co więcej, nawóz z banana jest świetnym środkiem wzmacniającym i motywującym do kwitnienia, jednocześnie skutecznie odstraszając mszyce.
Jak go przygotować? Potrzebować będziemy skórek z trzech bananów. Skórki kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do słoika i zalewamy wodą. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 1 - 14 dni. Nawóz jest gotowy już po 24 godzinach. Podlewamy nim roślinę raz na 3 - 4 tygodnie, w zależności od potrzeb.