Pokrój w talarki i zalej śmietaną. Goście będą błagać, byś zdradził przepis
Prosta zapiekanka ziemniaczana: czyli jaka? Definicja jest banalna - musi być łatwa i szybka w przygotowaniu. Dodatkowym atutem jest również to, że wymaga jedynie trzech składników głównych, które składają się na danie. Nie pozostało nic innego, jak poznanie przepisu na najprostszą zapiekankę ziemniaczaną.
![Zapiekanka ziemniaczana to danie proste i smaczne. Zapewne zostanie wpisane do zeszytu z przepisami](https://i.iplsc.com/000IIUHWAL5YGCEW-C322-F4.webp)
Idealna na szybki obiad
Prosta zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że jej przygotowanie będzie przyjemnością, a po skosztowaniu brzuchy domowników będą najedzone, za to kubki smakowe - rozpieszczone. Jeśli wszystko zrobimy tak, jak trzeba, to zapiekanka będzie delikatna, kremowa, a ziemniak, który do tej pory był drugoplanowy, zyska na pewno w oczach. Jakie są składniki najprostszej zapiekanki ziemniaczanej? To ziemniaki, śmietana (30 proc.) oraz czosnek. Tyle w zupełności wystarczy, choć będzie potrzebna jeszcze odrobina soli, ale tę zazwyczaj każdy w domu ma.
Najprostszy przepis na zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- 200 ml śmietanki 30 proc
- dwa ząbki czosnku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki trzeba obrać i pokroić na talarki: im cieńsze, tym lepiej. Kiedy mają już pożądaną formę, wystarczy umieścić je w naczyniu żaroodpornym, za to w osobnej miseczce trzeba śmietanę połączyć z czosnkiem, dodać sól do smaku i zalać przygotowanym sosem ziemniaki. Teraz czas na zakrycie naszego przygotowywanego dania i upieczenie: godzina w 180 stopniach spowoduje, że zapiekanka będzie kremowa.
Uwaga: zapiekanka musi być pieczona pod przykryciem, inaczej całość nie będzie kremowa.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia
Jeśli komuś spodobał się ten pomysł na tę łatwą zapiekankę i ma apetyt na więcej albo wręcz przeciwnie: nie odnajduje niczego przyjemnego dla siebie, to podaną recepturę można modyfikować. W jaki sposób? Przede wszystkim chodzi tutaj o kolejne składniki. Do takiego połączenia idealnie pasuje podsmażona wcześniej cebula albo por. Z drugiej strony można również wzbogacić smak sosu śmietanowego: wystarczy, aby dodać wyłącznie gałkę muszkatołową i pieprz, a całość potrawy nabierze jeszcze bardziej wykwintnego charakteru. Jeśli brak nam w prostej zapiekance ziemniaczanej odrobiny koloru, to przed umieszczeniem jej w piekarniku wystarczy posypać jej wierzch szczodrą porcją posiekanego szczypiora.