Pomidory jak marzenie? Wkop ten odpadek do ziemi
Soczyste i czerwone pomidory: oto cel wszystkich tych, którzy nie tak dawno umieścili sadzonki tych warzyw na grządkach. Aby były przepięknie, pachnące i przepyszne warto troszkę im pomóc w rośnięciu, aby w sezonie zbiorów nie przytrafiło nam się rozczarowanie. Wystarczy je odpowiednio nawozić, a uprawa pójdzie jak z płatka. Do tego celu można wykorzystać skórki banana, na co najmniej trzy łatwe sposoby.
Nawożenie pomidorów: dlaczego akurat banan?
Rośliny potrzebują co najmniej trzech pierwiastków, aby rosły zdrowe. Jednym z najważniejszych jest azot: on zapewnia prawidłowy i szybko wzrost sadzonek, a także uczestniczy w procesie fotosyntezy. Fosfor z kolei pomaga wzmocnić rośliny, a także chronić je przed infekcjami. Natomiast potas odpowiedzialny za zawiązywanie się owoców oraz ich rozwój. Jeśli chcemy cieszyć się naprawdę pokaźnymi zbiorami pomidorów, a warzywa mieć pierwszorzędne to warto zadbać o potas w trakcie uprawy. Skąd go pozyskać? Jego bogatym źródłem są banany, a właściwie skórki, które zazwyczaj po zjedzeniu owocu lądują w koszu.
Płynny nawóz z banana do pomidorów
Jak przygotować płynny nawóz z bananów do pomidorów? Tutaj warto zaangażować rodzinę w zjedzeniu owocu, aby uzyskać kilka skórek. Jeśli zbierzemy ich kilka, to wystarczy umieścić je w dużym naczyniu i zalać je ciepłą wodą, a później odstawić na co najmniej dobę. Po tym czasie można podlewać płynnym nawozem nasze sadzonki i krzaczki. Warto trzymać się uniwersalnej proporcji: na jeden banan przypada litr wody.
Wersja suszona: dla zabieganych
Jeśli nie możemy szybko pozyskać świeżych skórek po bananach, to możemy przygotować sproszkowaną wersję na zapas, którą później można albo wysypać przy naszych sadzonkach pomidorów albo rozcieńczyć z wodą. Wystarczy skórki wysuszyć na słońcu albo w suszarce do warzyw, a następnie zemleć i przesypać np. do słoika. Prawda, że łatwe?
Skórki z bananów wkop w ziemię
Kiedy nie przekonują nas powyższe metody pozyskiwania nawozów z banana do pomidorów, wystarczy, że wkopiemy pozyskane skórki do ziemi nieopodal rosnących w niej krzaczków. Najlepiej, kiedy zrobimy to wczesną wiosną, ponieważ już przed sadzeniem w połowie maja pomidory będą mogły czerpać życiodajny potas. Jeśli nie zdążyliśmy - nic straconego, tylko trzeba uważać, aby wkopując skórki od bananów nie uszkodzić korzeni roślin. Obierki najlepiej wcześniej podzielić na mniejsze kawałki.