"Przestałem moczyć grzyby w wodzie". W ten sposób wyjdą jeszcze smaczniejsze
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Suszone grzyby: bez nich wieczerza wigilijna nie istnieje. To właśnie one są głównym składnikiem uszek, pierogów, bigosu i innych rarytasów, które będą królowały na świątecznym stole. Zanim grzyby wzbogacą nasze dania, trzeba je wcześniej należycie przygotować. Niezbędne jest ich namoczenie w wodzie, zgodnie ze sztuką kulinarną. Można jednak ją zamienić na coś innego, a wtedy grzyby będą jeszcze smaczniejsze. Podpowiemy, w czym moczyć grzyby, aby bożonarodzeniowe dania były wyśmienite.
Spis treści:
Delikatne grzyby? Oto najlepszy patent!
Gorzkie grzyby? Tak pozbędziesz się tego smaku
Niekiedy grzyby po gotowaniu mogą mieć gorzki posmak, co może tylko pogorszyć jakoś przygotowywanych potraw. Zwłaszcza wtedy, kiedy "leśne mięso" było nieodpowiednio przechowywane. Na szczęście i w takiej sytuacji nie musimy się pozbywać grzybów. Wystarczy zalać je wodą, ale należy dodać jeszcze do nich kilka liści laurowych oraz połowę posiekanej cebuli. Całość zostawić na minimum dwie godziny, po czym zawartość miski przecedzić, wymienić wodę i ugotować tak, jak zwykle.
Woda po grzybach? Nigdy jej nie wylewaj!
Jeśli ugotowaliśmy nasze grzyby, to pozostałej wody nie warto wylewać. Dlaczego? Chociaż wielu uznaje ją za odpadek, to przecież w niej zachował się przepyszny aromat grzybów. Dlatego warto go zostawić i wykorzystać. Można na bazie takiego wywaru sporządzić zupę albo dodać do bigosu czy sosu. Jeśli akurat nie mamy pomysłu, co zrobić z wodą po gotowaniu grzybów, to warto ją ostudzić i zamrozić w pojemnikach na lód. Wtedy będziemy mieć wywar pod ręką, kiedy nadarzy się okazja.