Pyszny to mało powiedziane. Śledź w rodzynkach i orzechach będzie wigilijnym hitem

Jak przygotować śledzie na słodko?
Jak przygotować śledzie na słodko?123RF/PICSEL

Śledzie z rodzynkami i orzechami

Zobacz również:

    • 200 g płatów śledziowych
    • 40 g rodzynek
    • 40 g orzechów włoskich
    • 1 cebula
    • 50 ml oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Przepis krok po kroku

    Rodzynki doskonale komponują się ze śledziami
    Rodzynki doskonale komponują się ze śledziami123RF/PICSEL
    1. Płaty śledziowe wkładamy do miski i zalewamy wodą, pamiętając, by zmieniać ją po każdej godzinie moczenia, a rodzynki namaczamy w gorącej wodzie przez 5 minut.
    2. Filety ze śledzia wyciągamy na talerz i dokładnie osuszamy je z wody za pomocą ręcznika papierowego, po czym kroimy je w niewielkie paski.
    3. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę, a orzechy włoskie rozgniatamy na mniejsze części.
    4. Do czystej miseczki wlewamy olej, dodajemy musztardę francuską i całość dokładnie mieszamy.
    5. W kolejnym kroku do składników dorzucamy rodzynki, cebulę, orzechy oraz natkę pietruszki, a na sam koniec dokładamy śledzie.
    6. Wymieszaną sałatkę umieszczamy w lodówce na minimum dobę. Tuż przed podaniem oprószamy ją świeżo mielonym kolorowym lub czarnym pieprzem. Smacznego!

    Kto powinien uważać na jedzenie śledzi?

    „Ewa gotuje”: Śledzie w occiePolsatPolsat