Rubinowa bomba witaminowa. Pij jedną szklankę dziennie, by wyeliminować złogi cholesterolu

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków123RF/PICSEL
  • Proces fermentacji zakwasu buraczanego obniża zawartość cukru, którego nadmiar zużywają bakterie uczestniczące w całym procesie.
  • Za intensywnym kolorem zakwasu buraczanego skrywa się betaina, czyli substancja będąca pochodną glicyny. Stosuje się ją w leczeniu chorób serca.
  • Zakwas z buraków zawiera w sobie liczne antyoksydanty, usuwające wolne rodniki z organizmu, spowalniające procesy starzenia oraz niwelujące ryzyko chorób nowotworowych.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

Zobacz również:

    • obniżenie ciśnienia tętniczego,
    • poprawę parametrów krwi,
    • pozytywny wpływ na jelita,
    • wspomaganie pracy mózgu oraz układu nerwowego.

    Jak przygotować domowy zakwas buraczany?

    Zakwas z buraków to bogactwo witamin i minerałów
    Zakwas z buraków to bogactwo witamin i minerałów123RF/PICSEL
    • 500 g buraków ćwikłowych
    • 5-6 dużych ząbków czosnku
    • 350 ml letniej wody
    • 2 duże liście laurowe
    • 5-6 ziaren pieprzu
    • 7 ziaren ziela angielskiego
    • 1 płaska łyżeczka soli
    1. Słoik o pojemności 1 litra dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na dość grube plastry. Warzywo dzielimy po równo na cztery części.
    2. Pierwsza porcja buraków ląduje na spodzie słoika razem z dwoma ząbkami czosnku oraz częścią przypraw. Układanie warstwowe powtarzamy do momentu, w którym skończą się buraki oraz przyprawy. Całość dokładnie dociskamy, a na samym wierzchu układamy dwa liście laurowe.
    3. Letnią wodę wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym roztworem zalewamy buraki w słoiku, a następnie za pomocą wykałaczki pozbywamy się nagromadzonych na powierzchni bąbelków powietrza.
    4. Słoik z burakami i zalewą szczelnie zamykamy i odkładamy na ok. 7-10 dni do ciemnego, suchego i chłodnego pomieszczenia. Najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie go w spiżarni lub piwnicy.
    5. Na tym etapie warto codziennie zaglądać do zakwasu. Jeśli zauważymy, że na jego powierzchni zebrała się piana, natychmiast usuńmy ją łyżeczką, a całość przemieszajmy.
    6. Ciemna i głęboka barwa zakwasu to znak, że jest już gotowy do spożycia. Zanim jednak skonsumujemy go ze smakiem, warto przelać zawartość słoika przez sitko i ponownie umieścić w czystym i wyparzonym naczyniu.
    7. Zakwas buraczany przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce, gdzie z powodzeniem przetrzyma nawet kilka tygodni. Smacznego!

    Dawkowanie oraz przeciwwskazania

    W jaki sposób spożywać napój z buraków?

    Zakwas z buraków wspomaga zdrowe funkcjonowanie organizmu
    Zakwas z buraków wspomaga zdrowe funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL
    Pikantna zupa na oleju rzepakowym z mięsem