Reklama

Reklama

Wyrzuć, nim zrobisz z niego barszcz wigilijny. Na to zwróć szczególną uwagę

Nawet doświadczeni kucharze wiedzą, że przygotowanie barszczu wigilijnego nie zawsze jest proste. Zwłaszcza, jeśli zupa ma być robiona na zakwasie. Czasami pojawia się na nim biały nalot. Czy na zakwasie z takim „dodatkiem” możemy przygotować tradycyjny barszcz czerwony?

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez tradycyjnego barszczu czerwonego. Czasami przygotowanie tej pysznej zupy wiąże się z nie lada wyzwaniami. Jednym z nich jest zakwas buraczany, na którym będziemy robić wigilijny barszcz.

Zakwas buraczany na barszcz wigilijny. Przepis

Zakwas buraczany przygotowujemy odpowiednio wcześniej. Jak zrobić idealny zakwas do barszczu?

Do dużego, półtoralitrowego słoja wrzuć kilogram buraków pokrojonych w plasterki, półtora litra ciepłej wody, połowę główki czosnku przekrojonego w poprzek, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli. Woda musi przykrywać wszystkie składniki.

Reklama

Przygotowany zakwas z buraków przykryj tkaniną i odłóż w chłodne, ciemniejsze miejsce. Po ok. dwóch tygodniach zakwas z buraków powinien być gotowy.

Zobacz również: Dodaj je do świątecznych potraw. Te grzyby zaskoczą smakiem i aromatem

Ten szczegół dyskwalifikuje zakwas na barszcz wigilijny

Zdarza się jednak, że starannie przygotowany przez nas zakwas zacznie się psuć. W procesie fermentacji mlekowej, zamiast klarownego soku w kolorze purpury powstaje mętna mikstura z widocznym białym kożuchem.

O ile delikatna biała piana pojawiająca się w trakcie kiszenia warzyw to normalne zjawisko, to biały nalot dyskwalifikuje zakwas. W pierwszym przypadku mówimy o naturalnej, lekkiej i białej piance. W drugim o pleśni, która jest szkodliwa, a w niektórych przypadkach nawet niebezpieczna dla zdrowia.

Dlatego też zakwas buraczany, na którym widzimy pierwsze oznaki pleśni, trzeba wyrzucić. Nie wolno go przecedzać czy usuwać pleśni - to tak naprawdę nic nie da. Niewidoczne grzyby, niebezpieczne dla zdrowia i tak będą obecne w całej zawartości słoja pełnego buraków.

Zobacz również: Ciasta bez pieczenia. Oto sprawdzone przepisy

Zakwas buraczany pleśnieje? Oto powody

Dlaczego zakwas pleśnieje? Istnieje wiele powodów, a najczęstsze to niedokładnie umyty słoik, część buraka wystająca ponad wodę czy wysoka temperatura przechowywania. Dlatego warto obserwować zakwas, by pod koniec nie zastała nas przykra niespodzianka.

Zobacz również: Tak Magda Gessler robi ciasto na uszka. Rozpływa się w ustach

Tak unikniesz pleśni na zakwasie buraczanym

Aby zakwas z buraków nie pleśniał, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Oto niektóre z nich:

  • Starannie wybieraj buraki,
  • Przed robieniem zalewy dokładnie wyparz i umyj słój,
  • Zalej wszystkie składniki tak, aby żaden nie wystawał nad powierzchnię wody,
  • Dodaj chrzan lub czosnek, które zmniejszą ryzyko powstania pleśni,
  • Aby przyspieszyć proces fermentacji, możesz dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków.

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakwas buraczany przepis | Barszcz wigilijny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy