Serek wiejski w odsłonie, jakiej jeszcze nie znałaś. Fit przepisy na pyszne dania

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Serek wiejski ma więcej zastosowań w kuchni, niż można by się spodziewać
Serek wiejski ma więcej zastosowań w kuchni, niż można by się spodziewać123RF/PICSEL

Serek wiejski - wartości odżywcze

Niska kaloryka i dużo błonnika

Zobacz również:

Serek wiejski w kuchni

  • serek wiejski wysokobiałkowy 200g
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  1. Do miski dodaj serek wiejski, szczyptę soli i mąkę.
  2. Całość najpierw ugnieć widelcem, a potem dłonią.
  3. Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia na blaszce i uformuj z niej dowolny kształt.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C z termoobiegiem i piecz 15 minut.
  5. Po tym czasie posmaruj pizzę sosem pomidorowym i dodaj ulubione dodatki.
  6. Wstaw tak przygotowaną pizzę do piekarnika ponownie i zapiekaj jeszcze przez 7 minut.
Z serka możemy zrobić spód do pizzy
Z serka możemy zrobić spód do pizzy123RF/PICSEL
  • serek wysokobiałkowy 200g
  • jedno jajko
  • ulubione przyprawy 
  1. Do kielicha blendera wrzuć serek wiejski, dodaj jajko i przyprawy.
  2. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  3. Przelej masę na papier do pieczenia wyłożony na blaszce i uformuj wybrany przez siebie kształt.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 20-30 minut, dopóki ciasto nie będzie przyrumienione.
  5. Dodaj ulubione dodatki i złóż na pół tak, jak torille.
  • opakowanie serka wiejskiego 200g
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  1. Ubij w misce jajka z cukrem, a następnie dodaj resztę składników do uzyskania jednolitej masy.
  2. Rozgrzej patelnię i smaż na niej placuszki.
  3. Upieczone placuszki podawaj z owocami sezonowymi, cynamonem, cukrem lub dżemem.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria