Skąd bierze się sina obwódka wokół żółtka? Powodem silna reakcja

Po wyciągnięciu z wody ugotowanych na twardo jajek, zauważamy często wokół żółtka nieestetyczną, siną obwódkę. Choć wygląda ona mało apetycznie, to nie jest groźna i jest wynikiem chemicznej reakcji. Jak gotować jajka na twardo, by się jej ustrzec?

Sina obwódka wokół żółtka: dlaczego się pojawia?
Sina obwódka wokół żółtka: dlaczego się pojawia?123RF/PICSEL

Dlaczego jajka robią się sine?

Jajka robią się sine, ponieważ odpowiada za to... reakcja chemiczna. Choć takie jajka wyglądają dość nieestetycznie, to ich zjedzenie jest niegroźne dla organizmu. Podczas gotowania jajek zawarta w nich siarka wchodzi w silną reakcję z żelazem, które znajduje się w żółtku - właśnie stąd bierze się zielonkawy, siny kolor.

Co oznacza sina obwódka wokół żółtka?

Sina obwódka wokół żółtka to znak, że jajka były gotowane za długo
Sina obwódka wokół żółtka to znak, że jajka były gotowane za długo 123RF/PICSEL

Na ugotowanych świeżo jajkach, wokół żółtka, pojawia się też często sina obwódka. Ona także wygląda mało apetycznie, ale nie jest groźna i świadczy jedynie o tym, że jajka były gotowane zbyt długo. Takie jajka wciąż można zjeść, ale warto pamiętać, że zbyt długo gotowane, tracą wiele cennych wartości odżywczych i nie smakują już tak dobrze, jak te gotowane krócej.

Jajka gotowane "w sam raz" są źródłem cennych witamin i mikroelementów takich jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • wapń,
  • cynk,
  • kwas foliowy,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • miedź,
  • mangan,
  • selen,
  • luteina.

Udowodniono, że jajka działają korzystnie w prewencji zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, są silnymi przeciwutleniaczami, wzmacniają serce i sprzyjają odchudzaniu. Średniej wielkości jajko ma tylko 80 kalorii, a jest dodatkowo źródłem pełnowartościowego białka.

Jak gotować jajka na twardo?

Po wystudzeniu jajek wystarczy je już tylko obrać.  Warto pamiętać, że wyjęcie jajek z wody zbyt szybko sprawi, że ugotują się one na miękko lub na półtwardo. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że wokół żółtka pojawi się nieestetyczna, zielona otoczka. Kluczową sprawą jest także woda. Powinna gotować się raczej spokojnie i powinno być jej tyle, by dokładnie zakrywała całe jajka.

Idealnie ugotowane jajka na twardo świetnie smakują i zachowują wartości odżywcze
Idealnie ugotowane jajka na twardo świetnie smakują i zachowują wartości odżywcze123RF/PICSEL

Po co ocet do gotowania jajek?

Jednym z prostych trików, który pomoże nam ugotować jajka idealne, jest dodanie do wody... łyżki octu. Sprawi ona, że jajka będą mocniejsze, a jeśli pękną, to białko nie rozleje się, tylko zostanie w środku skorupki. Dodanie do wody szczypty sody oczyszczonej albo soli sprawi natomiast, że obranie jajek ze skorupki będzie zdecydowanie łatwiejsze.

"Zdrowie na widelcu": Jajka a cholesterol. Fakty i mityPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas