Skuteczne diety dla kobiet 50 plus. Zastosuj proste zasady i obserwuj jak kilogramy nikną

Odchudzanie, wraz z ukończeniem 50. roku życia, staje się niemałym wyzwaniem. Metabolizm bowiem zwalnia, a zmiany hormonalne sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w problematycznych miejscach – na brzuchu, biodrach czy udach. Nie oznacza to jednak, że szanse na szczupłą sylwetkę są w tym okresie zupełnie pogrzebane. Co powinna jeść kobieta po 50. roku życia? Oto skuteczne diety, które pomogą ci zawalczyć o wymarzoną figurę.

Co powinna jeść kobieta po 50. roku życia? Oto skuteczne diety
Co powinna jeść kobieta po 50. roku życia? Oto skuteczne diety123RF/PICSEL

Marzenia o szczupłej sylwetce nie mijają bynajmniej z wiekiem. W okresie menopauzy chęć zrzucenia zbędnych kilogramów wiąże się jednak z nieco bardziej wymagającą pracą. Metabolizm kobiet po 50. roku życia znacznie bowiem zwalnia, a utrzymanie wymarzonej wagi staje się nie lada wyzwaniem. Jak więc schudnąć po 50.? Wyeliminowanie z diety niektórych produktów jest pierwszą rzeczą, na którą powinnaś zwrócić uwagę.

Odchudzanie po 50. Zwróć uwagę na codzienny jadłospis

W okresie menopauzy, dotykającej kobiety między 45. a 55. rokiem życia, dochodzi do zmniejszenia poziomu estrogenów oraz wahań poziomu hormonów, które w efekcie znacząco spowalniają metabolizm. Wówczas w naturalny sposób zwiększa się poziom tkanki tłuszczowej w organizmie, a wiele kobiet zaczyna przybierać na wadze. Wtedy warto wziąć się do pracy.

Dojrzałe kobiety powinny przede wszystkim uważnie komponować swoje posiłki. W tym czasie mogą wspomóc się "dietą menopauzalną" - jak nazywają sposób odżywiania pozwalający zmniejszyć ryzyko przybierania na wadze kobiet w okresie spowolnionego metabolizmu niektórzy specjaliści. Jedną z jej naczelnych zasad jest ograniczenie spożywania tłustych potraw oraz słodyczy, zamieniając je przekąskami w postaci owoców i warzyw - szczególnie tych bogatych w fitoestrogeny. Dlaczego to tak ważne?

Jak schudłam po 50.? Pomóc może dieta menopauzalna

Fitoestrogeny są związkami pozwalającymi zmniejszyć dolegliwości wywołane przez menopauzę. Wykazują bowiem niemal identyczne działanie do tego, który spełniają w organizmie estrogeny - te same, których poziom w okresie menopauzy znacznie spada. Owocami obfitymi w fitoestrogeny są przede wszystkim ananasy, banany, daktyle, figi, jabłka, kiwi, mango czy pomarańcze. Znaleźć można je również w porzeczkach, rodzynkach, suszonych śliwkach, winogronach czy żurawinie, a także produktach sojowych.

Przy okazji warto zadbać również, by dieta pozwoliła utrzymać właściwy poziom wapnia, witaminy D oraz likopenu - składników, które pozwalają zniwelować ryzyko osteoporozy. Do codziennego menu należy zaprosić pobudzające do pracy układ trawienny produkty fermentowane oraz bogate w spowalniające procesy starzenia się organizmu antyoksydanty aronie, borówki czy kakao.

Dieta w menopauzie. Postaw na te nawyki

Jedną ze skutecznych metod walki z nadprogramowymi kilogramami w okresie menopauzy jest również post przerywany. Podobna dieta zakłada możliwość spożywania posiłków przez 8 godzin, by przez kolejnych 16 godzin powstrzymywać się od szaleństw w kuchni. W czasie postu można sięgać jednak po wodę, herbaty ziołowe czy kawę bez cukru. Eksperci mają jednak ważną radę.

Naukowcy z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda radzą, by w czasie 8-godzinnego okna żywieniowego stosować zasadę "talerza zdrowego odżywania". Podobna rada ma sprawdzić się szczególnie w przypadku dojrzałych kobiet.

Jak wynika z zaleceń, połowę talerza, który trafi na stół osoby stosującej post przerywany powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ talerza posiłki białkowe, w tym ryby, drób czy orzechy, zaś kolejną ¼ talerza pełnoziarniste produkty zbożowe - pieczywo pełnoziarniste, kasze, brązowy ryż czy produkty owsiane. Całość warto wzbogacić dodatkowo zdrowymi tłuszczami - oliwą z oliwek czy olejem rzepakowym, unikając przy tym produktów, które zawierają tłuszcze utwardzone. Należy wystrzegać się także słodzonych napojów, ograniczając też spożycie nabiału do jednej porcji dziennie.

Dlaczego nie mogę schudnąć po 50-tce? Sprawdź czy nie popełniasz tych błędów

Zdrowa, zbilansowana dieta to jednak nie wszystko. Ważne jest również ograniczenie kaloryczności posiłków oraz zadbanie o ich regularność. Eksperci radzą, by jeść niewielkie porcje co 3 - 4 godziny. W ten sposób unikniemy napadów głodu. Nie należy zapominać także o dostarczeniu do organizmu co najmniej 2 litrów wody dziennie.

Sprzymierzeńcem każdej walki o wymarzoną figurę jest ruch. Nie odmawiaj aktywności fizycznej
Sprzymierzeńcem każdej walki o wymarzoną figurę jest ruch. Nie odmawiaj aktywności fizycznej123RF/PICSEL

Przy okazji warto pamiętać również, że sprzymierzeńcem każdej walki o wymarzoną figurę jest ruch. Wraz z ukończeniem 50. roku życia odpowiednim wyborem mogą okazać się te aktywności fizyczne, które nie obciążają zbyt mocno organizmu - nordic walking, pływanie, jazda rowerem czy zwykłe spacery.

O czym jeszcze pamiętać? Oto zasady, którymi należy się kierować.

  • W czasie diety wyeliminuj z jadłospisu tłuszcze i słodycze. Jedz więcej owoców i warzyw.
  • Nie pomijaj pierwszego śniadania - to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Postaw wtedy na nabiał i chudą wędlinę.
  • Rozplanuj posiłki w ciągu całego dnia. Pamiętaj, by stawiać na niewielkie porcje, ale jeść często - nawet 6 razy dziennie.
  • Pij dużo wody. Nie musisz odmawiać też herbaty czy kawy - pamiętaj jednak, by ich nie słodzić.
  • Twoja dieta powinna dostarczać do organizmu co najmniej 1 200 mg wapnia na dobę - wówczas wzmocnisz kości i zredukujesz ryzyko rozwoju osteoporozy. Najlepszym źródłem tego pierwiastka są mleko, jogurty naturalne, jarmuż, ziarna sezamu czy natka pietruszki.
  • Sięgaj po produkty, które oszukują apetyt - marchewki czy łodygi selera.
  • Ogranicz pieczywo, zamiast pszennego wybierając pełnoziarniste.
  • Po zakończeniu diety wciąż pilnuj swoich nawyków. Efekt jo-jo może dosięgnąć cię szybciej, niż myślisz. Zwracaj więc uwagę na to, co jesz, nie odmawiając przy tym wszelkich aktywności fizycznych.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas