Sprawdzony sposób na miękki chleb. Będzie świeży przez długi czas

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Przyjemnie wstaje się z łóżka, kiedy w perspektywie jest smaczne śniadanie. Uważasz, że wymarzonym sposobem na pierwszy posiłek dnia jest świeże, miękkie pieczywo z chrupiącą skórką? Z całą pewnością nie jesteś w tym osamotniony. Sprawdź, jak przechowywać chleb, żeby długo był świeży i nie pleśniał. Nie musisz co rano wyruszać na eskapadę do piekarni.

Poznaj zasady przechowywania pieczywa
Poznaj zasady przechowywania pieczywa123RF/PICSEL

W czym przechowywać pieczywo? Pozbądź się jednego nawyku

Nie wszyscy mają komfort pozwalający na codzienne wizyty w sklepie lub piekarni, by zaopatrzyć się w chleb czy bułki prosto z pieca. Robienie zapasów żywności pozwala zaoszczędzić czas. Schody jednak zaczynają się, gdy nie wiemy, jak prawidłowo przechowywać pieczywo.

Przede wszystkim nie służy mu wilgoć. Z tego powodu nie należy owijać chleba plastikowymi workami, które postrzegane są jako najprostsze zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi. Wydaje nam się, że w ten sposób pieczywo nie będzie wysychać. Tymczasem plastikowe siatki tworzą idealne warunki do rozwoju pleśni, która sprawia z kolei, że chleb nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Pieczywo przechowuj w chlebakach lub lnianych woreczkach.

Nawet kilkudniowy chleb może być pyszny
Nawet kilkudniowy chleb może być pyszny123RF/PICSEL

Włóż do chlebaka jedną rzecz. Pieczywo będzie miękkie

Sprytni szefowie kuchni dysponują całym zestawem przydatnych trików. Dotyczy to również kwestii przechowywania pieczywa, aby było świeże przez długi czas. Bez obaw, nie potrzebujesz do tego urządzeń najnowszej generacji. Wystarczy, że wieczorem włożysz do chlebaka jedną z dwóch rzeczy.

  • Połówka jabłka sprawia, że pieczywo pozostaje miękkie. Rano wyciągniesz z pojemnika chleb, który będzie smakował jak tuż po zakupie.
  • Dwie łodygi selera naciowego — działają na podobnej zasadzie, co jabłko. Warzywo oddaje pieczywu wilgoć w umiarkowanym stopniu. Chleb nie spleśnieje, ale będzie przyjemnie puszysty. Nieprędko zobaczysz w swoim domu czerstwe kromki.

Co zrobić, żeby chleb nie pleśniał?

W wielu polskich domach chleb to najczęściej marnowany produkt
W wielu polskich domach chleb to najczęściej marnowany produkt 123RF/PICSEL

Kolejny patent przyda się osobom, które borykają się z nadmierną wilgocią. Starasz się rozsądnie zarządzać swoimi zapasami jedzenia, ale nie możesz uporać się z faktem, że chleb szybko pleśnieje? Tym razem z pomocą przychodzi słodki patent.

W chlebaku umieść dwie kostki cukru. Będą pochłaniać nadmiar wilgoci, a ty będziesz w stanie zjeść smaczny chleb do ostatniej kromki. Skończysz z marnowaniem jedzenia w swojej kuchni.

Weź udział w badaniu
Weź udział w badaniuINTERIA.PL

Czy chleb można trzymać w lodówce?

Korzystamy z nich każdego dnia, ale rzadko zastanawiamy się nad tym, jak bardzo lodówki zmieniły życie ludzi i ich podejście do żywności. Umieszczenie jedzenia w chłodnych warunkach to oczywisty sposób na zachowanie ich świeżości. Idąc tym tropem, pojawia się pytanie, czy chleb można przechowywać w lodówce?

Nie jest to najlepszy pomysł. Pieczywo nie lubi zimna, najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej. O ile niska temperatura faktycznie spowolni rozwój szkodliwej pleśni, o tyle pieczywo straci swoją puszystość, będzie twarde i niesmaczne.

Chleb w jajku - doskonały sposób na nietypowe grzankiInteria Kulinaria

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas