Tak wymieciesz toksyny z jelit. Przepis na specyfik podaje siostra zakonna

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy123RF/PICSEL

Co zawiera ocet jabłkowy? Ważne dla naszego zdrowia składniki

Prosty przepis na ocet jabłkowy Siostry Anastazji

Ocet jabłkowy odznacza się żółto-brązowym kolorem
Ocet jabłkowy odznacza się żółto-brązowym kolorem123RF/PICSEL
  • 1 kg dojrzałych jabłek
  • 1 l wody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  1. Zagotuj wodę i odstaw do ostudzenia do temperatury pokojowej. Następnie przelej przegotowaną i ostudzoną już wodę do dużego słoja i dodaj miód i cukier. Energicznie zamieszaj, by wszystko połączyło się w całość. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń ogonki, ale pozostaw gniazda nasienne.
  2. Dodaj owoce do słoja z wodą i ugnieć je tak, by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Jeśli cieczy jest za mało, dolej przegotowaną i chłodną wodę, by w całości przykrywała jabłka. Jednocześnie słój może być zapełniony jedynie w ¾ - proces fermentacji sprawi, że objętość się zwiększy.
  3. Słój przykryj lnianą, czystą ściereczką i owiń gumką recepturką. Odstaw go w ciepłe miejsce. Przez pierwsze 7 dni fermentacji mieszaj zawartość słoika 2 razy dziennie łyżką lub delikatnie wstrząsaj. Pilnuj, by jabłka zawsze były przykryte płynem.
  4. Po tygodniu zaprzestaj mieszania. Trzymaj słój w tym samym miejscu przez kolejne 4 tygodnie. Odcedź resztki owoców przez gazę. Ocet zlej do butelek i odstaw w ciemne miejsce na kolejny tydzień. Przepis na ocet jabłkowy siostry Anastazji zawsze wychodzi. Tak przygotowany ocet nie powinien się psuć mimo miesięcy stania, jeśli będzie przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kto nie powinien pić octu jabłkowego?

Spożywaj łyżkę octu jabłkowego dziennie. Nowe badania pokazują, że octan w nim zawarty pomoże utrzymać zdrowe komórki jelitowe.
Spożywaj łyżkę octu jabłkowego dziennie. Nowe badania pokazują, że octan w nim zawarty pomoże utrzymać zdrowe komórki jelitowe.123RF/PICSEL
"Ewa Gotuje": Domowy ocet jabłkowyPolsatPolsat