Proste przepisy na andrzejkową kolację. Zachwycisz gości, a nie zmęczysz się w kuchni
Kiedy kalendarz zbliża nas do końca listopada, wielu staje w obliczu istotnego pytania – co zrobić na kolację andrzejkową? Menu wcale nie musi obfitować w skomplikowane nowości (chociaż może lekko zaskoczyć). Oto potrawy, które rozgrzeją, dostarczą energii do zabawy i napełnią wszystkie brzuchy – a przy tym także zaskoczą smakiem. Gdy podasz, goście będą mlaskać z zachwytem.
Kiedy lany wosk będzie wskazywał przyszłość, a zbliżające się do drzwi buty zaczną osądzać, kto ma największe szanse na zamążpójście, andrzejki - ostatnia okazja do zabaw przed nadejściem adwentu - rozpoczną się na dobre. Ale chociaż noc wypełniać ma przede wszystkim magia, będą również tacy, którym czas upłynie na dobrej zabawie z najbliższymi, wśród śmiechów i rozmów.
Podczas gdy niektórzy zdecydują się na wyjście z domu, inni zabawę zaproszą do jego wnętrza. Nie zabraknie wówczas zastawionych po brzegi stołów. Co jednak przygotować tego wieczoru, by nie spędzić w kuchni zbyt długich godzin, oszczędzając w ten sposób energię do zabawy, ale jednocześnie zaskoczyć gości?
Zobacz również: Szybki ratunek dla przesolonej zupy. Wystarczy zaledwie 15 minut
Co się je na andrzejki? Przykładowe, andrzejkowe menu
Konstruując andrzejkowe menu warto wziąć pod uwagę kilka kwestii. Konieczne może okazać się zadbanie o zarówno ciepłe, bardziej sycące przekąski, jak również te podawane w formie na zimno. Na liście nie powinno zabraknąć dodatkowo akcentu w postaci słodkości. Istotne może okazać się również menu dla dzieci - w momencie, kiedy one również będą uczestnikami zabawy. Warto więc zakasać rękawy.
By zyskać na czasie warto postawić na sycące dania jednogarnkowe. Te nie tylko zachwycą smakiem, ale zaskoczą też prostotą przygotowania. Dodatkowo rozgrzeją i dodadzą energii. Sprawdzą się więc idealnie w momencie, gdy tylko goście zasiądą do stołu. Na talerzach warto podać wówczas chłopską zupę z kiełbaską i ziemniakami. Smaku nie można odmówić także zbójnickiej zupie z pierożkami tortellini. By ją przygotować potrzebować będziemy:
- 150 g wędzonego boczku,
- 200 g wędzonej kiełbasy,
- 250 g suszonych grzybów (grzyby moczymy przez godzinę we wrzątku),
- 200 g tortellini z nadzieniem mięsnym,
- 1 cebulę,
- 2 liście laurowe,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki papryki mielonej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- świeży tymianek.
- W głębokim garnku podsmaż na oleju pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy zmieni swój kolor na złoty, zdejmij z ognia.
- Boczek odłóż na papier, by nieco ociekł z tłuszczu. Na tym samym oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i cienkie plasterki kiełbasy. Smaż do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj grzyby. Posyp papryką i dokładnie wymieszaj. Całość zalej 5 szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dodaj liście laurowe i boczek. Zagotuj.
- W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj tortellini - zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu dodaj do zupy.
- W małej miseczce umieść śmietanę, mąkę i trochę gorącego wywaru z zupy. Dokładnie wymieszaj, a kolejno przelej delikatnie do garnka z zupą. Zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z dodatkiem świeżego tymianku. Smacznego!
Jako danie główne sprawdzić może się także rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa mielonego. Przygotowana, podobnie jak zupy, w jednym naczyniu, zachwyci gości i domowników zbilansowanym smakiem - wszystko za sprawą ciągnącego się, roztopionego sera. Da poczucie szczęścia i sytości. Po takim posiłku nietrudno o siły do zabawy.
Jakie słodkie na andrzejki? Proste ciasto zachwyci niejednego
Na andrzejkowej kolacji nie powinno zabraknąć słodkości. By zachwycić podniebienia gości wcale nie trzeba jednak wysilać się szczególnie mocno. O ich kubki smakowe zadba sprawdzone ciasto z sezonowych składników - prosty jabłecznik z budyniem. Przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil, a smak i aromat wypieku są nie do ocenienia.
Nieco bardziej cierpliwi mogą w tym aspekcie postawić na amerykańskie ciasteczka. Wypełnione czekoladą i orzechami "pieguski" przypaść mogą do gustu szczególnie najmłodszym uczestnikom zabawy.
Zobacz również: Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka
Co na andrzejki? Przekąski, które przypadną do gustu każdemu
Na stole warto umieścić dodatkowo smaczne przekąski. Wielu postawi na uwielbianą przez Polaków sałatkę jarzynową. Pamiętajmy jednak, że tą już wkrótce będziemy zajadać się po uszy w trakcie świątecznych spotkań z najbliższymi. Warto przełamać więc nieco rutynę - stawiając na przykład na przysmaki z jajkiem w roli głównej. Połączenie jajek i ogórków lub smaczna sałatka jajeczno-miodowa zaskoczą gości, którzy z pewnością nie odmówią dokładki.
Zaskoczenia dostarczyć może też sałatka z brokułem i fetą. Do jej przygotowania potrzebować będziemy:
- 1 brokuł,
- 1 dużą lub dwie mniejsze piersi kurczaka,
- 1 puszkę kukurydzy konserwowej,
- 3 pomidory,
- 4 jajka,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
- 3/4 kostki sera typu feta,
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- 4 łyżeczki majonezu,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- szczypta soli.
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż będzie al dente. Odcedź i przelew zimną wodą, by zachował swój kolor. Umieść na sitku.
- Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój w drobną kostkę i dopraw przyprawą do gyrosa. Usmaż na rozgrzanym oleju. Odstaw.
- Kukurydzę odcedź na sitku. Z pomidorów ściągnij skórkę - nakrój delikatnie na cztery i blanszuj we wrzątku. Kolejno przelej zimną wodą, ściągnij skórkę i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokój na osiem części. Fetę pokój w kostkę.
- W miseczce umieść jogurt, majonez, zioła, sól i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Ułóż w misce według warstw - brokuł, kurczak, kukurydza, pomidory, jajka, feta. Całość polej sosem. Smacznego!
Na andrzejkowej kolacji warto zaserwować dodatkowo, na przykład, parówki w cieście francuskim. To jedna z najprostszych w przygotowaniu przekąsek, która spodoba się zarówno starszym, jak również tym najmłodszym. Całość warto podać z ulubionym sosem lub ketchupem.
Na stole wylądować może dodatkowo deska ulubionych serów i wędlin, a także koreczki. Gościom z pewnością spodobają się też tortille z warzywami. Placek tortilli wystarczy wysmarować serkiem śmietankowym, kolejno ułożyć na nim ulubione warzywa: ogórek, pomidor, paprykę i kukurydzę, a na koniec pokrojoną w kostkę szynkę i ser żółty. Całość zwinąć w rulon, tuż przed podaniem krojąc na mniejsze kawałki. Zrobisz szybko, a goście będą pałaszować ze smakiem.
Zobacz również: Autentyczna włoska focaccia w polskiej kuchni. Receptura na chrupiący i puszysty wypiek