Tania alternatywa dla drogich ryb. Źródło kwasów omega-3, zerowy indeks glikemiczny

Smażone, wędzone czy z puszki? Które szprotki są najzdrowsze?
Smażone, wędzone czy z puszki? Które szprotki są najzdrowsze?Marek BAZAK/East NewsEast News

Właściwości zdrowotne szprotek 

Smażone szprotki
Smażone szprotkiBeata Zawrzel/REPORTEREast News

Szprotki: tłuste, ale pomogą w odchudzaniu 

Szprotki z Bałtyku: tania alternatywa dla drogich ryb

Wędzone, smażone, a może z puszki? 

  • Wędzone: Szprotki wędzone mają intensywny smak i są doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Należy jednak pamiętać, że wędzenie może zwiększać zawartość sodu. Nie jest to więc dobry wybór dla osób z nadciśnieniem;
  • Smażone: Szprotki smażone są chrupiące i aromatyczne, ale mogą być bardziej kaloryczne i tłuste. Osoby na diecie odchudzającej powinny więc na nie uważać, natomiast diabetycy powinni sięgnąć po smażone szproty bez panierki;  
  • Z puszki: Szprotki w puszce są wygodne i mają długi termin przydatności do spożycia. Często są konserwowane w oleju, co zwiększa ich kaloryczność, ale dostępne są również wersje w wodzie lub sosie pomidorowym, które są lżejsze. 
Jeśli wcześniej omijaliście szprotki, warto spróbować włączyć je do diety
Jeśli wcześniej omijaliście szprotki, warto spróbować włączyć je do diety123RF/PICSEL

Przepis na pastę z wędzonych szprotek 

  • 20 dag wędzonych szprotek; 
  • 3 jajka ugotowane na twardo;  
  • 3 cebule szalotki;  
  • 1 ogórek konserwowy;  
  • 2 łyżki majonezu;  
  • pieprz do smaku.  
  1. Ze szprotek odetnij głowy i ogony i zmiksuj lub zmiel. 
  2. Jajka, cebulę, szalotkę i ogórka zetrzyj na tarce. 
  3. Wszystko razem wymieszaj i dopraw pieprzem.
Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria