Te owoce omijaj szerokim łukiem. Pułapka dla sercowców i cukrzyków

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Owoce są nieodłącznym elementem zdrowej diety, dostarczającym niezbędnych witamin, minerałów i błonnika. Jednak nie wszystkie wpływają korzystnie na nasze serce, zwłaszcza gdy są spożywane w nieodpowiedniej formie lub w nadmiarze. Warto zwrócić uwagę na to, które owoce wybierać, aby wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a których unikać.

Niektóre owoce szkodzą na serce
Niektóre owoce szkodzą na serce123RF/PICSEL

Owoce, które szkodzą sercu - omijaj szerokim łukiem

Świeże owoce są podstawą zdrowej diety i lekarze zawsze podkreślają, żeby włączać je do swojego codziennego menu. Bogactwo witamin i minerałów zawarte w świeżych produktach jest dużo łatwiej przyswajalne dla organizmu niż niejeden drogi suplement diety.

Są jednak owoce, które szkodzą sercu, chodzi o przetwory w puszkach. Zalewy cukrowe zawierają dużą ilość dodanego cukru oraz konserwantów. Nadmierne spożycie takich produktów może prowadzić do otyłości, podwyższenia poziomu cholesterolu i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Po zjedzeniu owoców z puszki szybko znów odczuwamy głód i sięgamy po kolejne porcje jedzenia, unikać ich powinny osoby walczące z otyłością lub z cukrzycą. Warto więc z nich zrezygnować na rzecz świeżych produktów.

Owoce z puszki szkodzą sercu.
Owoce z puszki szkodzą sercu.CanvaProINTERIA.PL

Owoce wspierające zdrowie serca

Wybierając owoce korzystne dla serca, warto sięgać po te bogate w błonnik, antyoksydanty i potas. Owoce jagodowe, takie jak maliny, truskawki, jeżyny czy jagody, są bogate w substancje niezbędne w zachowaniu odpowiedniej kondycji serca. Już garść truskawek dostarcza dzienną dawkę witaminy C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Czereśnie są źródłem witamin C, A, B5, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i manganu. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej oraz opóźniają rozwój miażdżycy. 100 g czereśni zawiera aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce oraz nerki. Warto zauważyć, że większość sztucznych suplementów wspierających układ sercowy zawiera właśnie potas.

Owoce a interakcje z lekami na serce i nadciśnienie

Choć owoce kojarzą nam się ze zdrowiem, niektóre z nich mogą wchodzić w interakcje z lekami. Sercowcy powinni na to zwrócić szczególną uwagę. Leki na nadciśnienie, przeciwzakrzepowe oraz zbijające cholesterol źle reagują z cytrusami. Nie oznacza to, że osoby na tych lekach powinny zrezygnować z pomarańczy czy mandarynek. Trzeba jednak zachować czterogodzinną przerwę między spożyciem medykamentów i cytrusów, również w formie soku. Szczególnie źle wpływa na przyswajanie tych lekarstw grejpfrut, uważać trzeba również na owoce goji czy suszone śliwki, morele i rodzynki.

Ile i kiedy spożywać owoce dla zdrowia serca?

Aby wspierać zdrowie serca, zaleca się spożywanie co najmniej 400 gramów owoców i warzyw dziennie, podzielonych na kilka porcji. Najlepiej sięgać po świeże, sezonowe owoce, spożywane w ramach zrównoważonej diety. Unikaj owoców przetworzonych, zwłaszcza tych z dodatkiem cukru i konserwantów.

Po owoce warto sięgać rano lub w ciągu dnia, wówczas błonnik w nich zawarty zdąży się rozłożyć do wieczora. Choć wielu dietetyków przestrzega przed spożywaniem owoców wieczorem, nie ma badań naukowych, które popierałyby tę tezę. Uważać powinny tylko osoby z wrażliwym układem pokarmowym, cierpiące na częste wzdęcia, nadkwasotę czy refluks. Problem po zjedzeniu owoców wieczorem mogą mieć również osoby cierpiące na cukrzycę, ponieważ fruktoza zwiększy ryzyko skoków cukru we krwi.

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press