Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki z organizmie
Przełom jesieni i zimy to okres, w którym wyjątkowo mocno narażeni jesteśmy na spadek odporności i gorsze samopoczucie, ale także niedobory ważnych witamin i składników mineralnych. By im zapobiec, warto sięgać po domowe, naturalne mikstury, które uzupełnią te braki. Oto trzy sprawdzone przepisy, które pomogą wam szybko stanąć na nogi.
Spis treści:
Zielony koktajl na niedobór żelaza i kwasu foliowego
Trudno przecenić znaczenie żelaza i kwasu foliowego dla naszego zdrowia i samopoczucia. Niedobór tych składników może skończyć się w skrajnych wypadkach mocną anemią i wyniszczeniem organizmu, dlatego tak ważne jest pilnowanie ich właściwego poziomu we krwi. Jednym z najprostszych sposobów na zapobieganie niedoborom żelaza i kwasu foliowego jest spożywanie odpowiedniej ilości zielonych warzyw oraz zdrowych koktajli na ich bazie.
Zielone warzywa są doskonałym źródłem żelaza, ale także witaminy C czy magnezu i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednym z takich warzyw jest jarmuż, który posiada dodatkowo ogromne ilości witaminy A, K i folianów.
Zielony koktajl z jarmużu
Przygotowanie:
- Jarmuż oraz pokrojone na małe kawałki owoce umieść w blenderze.
- Dodaj wodę, miód i tłuszcz i wszystko dokładnie zmiksuj.
- Pij zaraz po przygotowaniu.
Mikstura z kurkumy na niedobór magnezu i potasu
Niedobory magnezu i potasu to wyjątkowo częsta przypadłość, wynikająca, według lekarzy, ze źle zbilansowanej diety oraz życia w stresie i wiecznym pędzie. By do nich nie dopuścić, warto sięgać po miksturę na bazie kurkumy, która nie tylko wyrówna niedobór składników odżywczych, ale dodatkowo poprawi odporność i będzie chronić organizm przed infekcjami.
Kurkuma zawiera witaminy z grupy B, E i K, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Ta ciesząca się coraz większą popularnością przyprawa poprawia trawienie, utrzymuje florę bakteryjną jelit w równowadze, redukuje wzdęcia i jest naturalnym antybiotykiem. Kurkuma oczyszcza także krew i pobudza ją do tworzenia nowych krwinek oraz reguluje metabolizm.
Przepis na miksturę z kurkumy
Przygotowanie:
- Wlej wodę do garnka, dodaj pokrojony w plastry imbir i kłącze kurkumy.
- Dodaj pozostałe przyprawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min.
- Gdy mikstura będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia. Dodaj miód oraz sok z cytryny.
- Odcedź napar i wypij ciepły.
Zupa na niedobór biotyny i witamin z grupy B
Najlepszym źródłem witamin z grupy B, w tym biotyny są:
- produkty mięsne oraz drożdże piwne
- warzywa strączkowe
- orzechy włoskie
- sardynki
- migdały
- jajka
Aby szybko uzupełnić niedobory, warto sięgnąć także po jajeczno-grzybową zupę biotynową. Jak ją przygotować?
Przepis na zupę biotynową
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Dodaj przyprawy ziołowe, wlej bulion kostny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę w blenderze.
- W małej misce połącz żółtka z gęstą śmietaną i ubijaj, a następnie dodaj chochelkę gorącej zupy i ponownie wymieszaj.
- Dodaj masę z żółtek i śmietany i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Wypij zupę od razu.
Smacznego!
Zobacz również: