Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki z organizmie

Przełom jesieni i zimy to okres, w którym wyjątkowo mocno narażeni jesteśmy na spadek odporności i gorsze samopoczucie, ale także niedobory ważnych witamin i składników mineralnych. By im zapobiec, warto sięgać po domowe, naturalne mikstury, które uzupełnią te braki. Oto trzy sprawdzone przepisy, które pomogą wam szybko stanąć na nogi.

Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych dla organizmu składników
Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych dla organizmu składników123RF/PICSEL

Zielony koktajl na niedobór żelaza i kwasu foliowego

Trudno przecenić znaczenie żelaza i kwasu foliowego dla naszego zdrowia i samopoczucia. Niedobór tych składników może skończyć się w skrajnych wypadkach mocną anemią i wyniszczeniem organizmu, dlatego tak ważne jest pilnowanie ich właściwego poziomu we krwi. Jednym z najprostszych sposobów na zapobieganie niedoborom żelaza i kwasu foliowego jest spożywanie odpowiedniej ilości zielonych warzyw oraz zdrowych koktajli na ich bazie. 

Zielone warzywa są doskonałym źródłem żelaza, ale także witaminy C czy magnezu i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jednym z takich warzyw jest jarmuż, który posiada dodatkowo ogromne ilości witaminy A, K i folianów.

Zielony koktajl z jarmużu

Zielony koktajl to doskonała propozycja na drugie śniadanie
Zielony koktajl to doskonała propozycja na drugie śniadanie123RF/PICSEL

Przygotowanie: 

  1. Jarmuż oraz pokrojone na małe kawałki owoce umieść w blenderze. 
  2. Dodaj wodę, miód i tłuszcz i wszystko dokładnie zmiksuj. 
  3. Pij zaraz po przygotowaniu. 

Mikstura z kurkumy na niedobór magnezu i potasu

Niedobory magnezu i potasu to wyjątkowo częsta przypadłość, wynikająca, według lekarzy, ze źle zbilansowanej diety oraz życia w stresie i wiecznym pędzie. By do nich nie dopuścić, warto sięgać po miksturę na bazie kurkumy, która nie tylko wyrówna niedobór składników odżywczych, ale dodatkowo poprawi odporność i będzie chronić organizm przed infekcjami.

Kurkuma zawiera witaminy z grupy B, E i K, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Ta ciesząca się coraz większą popularnością przyprawa poprawia trawienie, utrzymuje florę bakteryjną jelit w równowadze, redukuje wzdęcia i jest naturalnym antybiotykiem. Kurkuma oczyszcza także krew i pobudza ją do tworzenia nowych krwinek oraz reguluje metabolizm.

Przepis na miksturę z kurkumy

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj pokrojony w plastry imbir i kłącze kurkumy.
  2. Dodaj pozostałe przyprawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min. 
  3. Gdy mikstura będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia. Dodaj miód oraz sok z cytryny.
  4. Odcedź napar i wypij ciepły.

Zupa na niedobór biotyny i witamin z grupy B

Najlepszym źródłem witamin z grupy B, w tym biotyny są:

  • produkty mięsne oraz drożdże piwne
  • warzywa strączkowe
  • orzechy włoskie
  • sardynki
  • migdały
  • jajka

Aby szybko uzupełnić niedobory, warto sięgnąć także po jajeczno-grzybową zupę biotynową. Jak ją przygotować?

Przepis na zupę biotynową

Przygotowanie: 

  1. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki i gotuj jeszcze przez kilka minut. 
  2. Dodaj przyprawy ziołowe, wlej bulion kostny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę w blenderze. 
  3. W małej misce połącz żółtka z gęstą śmietaną i ubijaj, a następnie dodaj chochelkę gorącej zupy i ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj masę z żółtek i śmietany i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.  Wypij zupę od razu. 

Smacznego!

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Mini zapiekanki warzywnePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas