Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki z organizmie

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych dla organizmu składników
Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych dla organizmu składników123RF/PICSEL

Zielony koktajl na niedobór żelaza i kwasu foliowego

Zielony koktajl z jarmużu

Zielony koktajl to doskonała propozycja na drugie śniadanie
Zielony koktajl to doskonała propozycja na drugie śniadanie123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 garści jarmużu
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju lnianego
  1. Jarmuż oraz pokrojone na małe kawałki owoce umieść w blenderze. 
  2. Dodaj wodę, miód i tłuszcz i wszystko dokładnie zmiksuj. 
  3. Pij zaraz po przygotowaniu. 

Mikstura z kurkumy na niedobór magnezu i potasu

Przepis na miksturę z kurkumy

Składniki

  • 3 szklanki wody
  • Średni kawałek korzenia imbiru pokrojony na plastry
  • Średnie kłącze kurkumy
  • ½ łyżeczki kurkumy mielonej
  • 8 goździków
  • szczypta cynamonu
  • ok. 1 łyżki miodu
  • sok z ¼-1/2 cytryny
  1. Wlej wodę do garnka, dodaj pokrojony w plastry imbir i kłącze kurkumy.
  2. Dodaj pozostałe przyprawy i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 10 min. 
  3. Gdy mikstura będzie gotowa, odstaw ją do ostygnięcia. Dodaj miód oraz sok z cytryny.
  4. Odcedź napar i wypij ciepły.

Zupa na niedobór biotyny i witamin z grupy B

Zobacz również:

    • produkty mięsne oraz drożdże piwne
    • warzywa strączkowe
    • orzechy włoskie
    • sardynki
    • migdały
    • jajka

    Przepis na zupę biotynową

    Składniki

    • 3 łyżki masła
    • 1 mała cebulka, posiekana
    • 500 G pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 5 szklanek domowego rosołu kolagenowego, gotowanego na kościach
    • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
    • liść laurowy
    • 3 żółtka
    • 1/4 szklanki tłustej śmietany kremówki 30 proc.
    1. W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj pieczarki i gotuj jeszcze przez kilka minut. 
    2. Dodaj przyprawy ziołowe, wlej bulion kostny, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę w blenderze. 
    3. W małej misce połącz żółtka z gęstą śmietaną i ubijaj, a następnie dodaj chochelkę gorącej zupy i ponownie wymieszaj.
    4. Dodaj masę z żółtek i śmietany i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.  Wypij zupę od razu. 
    „Ewa gotuje”: Mini zapiekanki warzywnePolsat