Tych produktów nigdy nie jedz na czczo. Ból brzucha to dopiero początek
Zdaniem ekspertów ds. żywienia śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne i sycące. Nie każdy wie, że niektóre produkty uznawane za zdrowe nie powinny być spożywane na pusty żołądek. Składniki w ich zawarte działają drażniąco na układ pokarmowy i mogą powodować wiele dolegliwości.
Zobacz również:
Co jeść na śniadanie?
Każdy człowiek lubi jadać śniadanie na swój sposób. Jedni chcą rano najeść się do syta, inni zjeść jedynie niewielki posiłek. Niektórzy śniadania preferują w wersji na słodko, a pozostali akceptują jedynie te wytrawne. Spośród wielu opcji warto wybierać to, co najlepiej pobudza, dodaje energii i wprawia w lepszy nastrój. Za najzdrowsze śniadania uznaje się np. owsiankę, pełnoziarniste pieczywo z pastą jajeczną, czy też koktajl owocowo-warzywny. Dzięki zjedzeniu zbilansowanego posiłku po przebudzeniu mamy więcej siły, minimalizujemy ryzyko napadu wilczego głodu w ciągu dnia, a także chęci podjadania. Okazuje się, że wśród zdrowych produktów chętnie jadanych przez wiele osób o poranku wyróżnia się kilka takich, których nie powinno się spożywać na pusty żołądek.
Czego lepiej nie jeść na pusty żołądek?
- Kawa
Kawa to dla znacznej większości osób napój, bez którego nie wyobrażają sobie śniadania. Najlepiej jednak wypić ją dopiero po spożytym posiłku, a nie na czczo. Dlaczego? Otóż kawa zawiera kofeinę, przez co zwiększa kwasowość w organizmie. Regularne jej picie na pusty żołądek może doprowadzić do stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. Z tego samego względu odradza się pić na czczo mocną herbatę.
- Owoce cytrusowe
Cytrusy są źródłem wielu witamin i doskonałym uzupełnieniem diety, jednak nie warto jeść ich na czczo. Wiele osób po wypiciu z rana soku pomarańczowego miewa dolegliwości trawienne - m.in. skurcze i bóle brzucha. To przez kwasy zawarte w tych owocach, które mogą podrażniać żołądek, powodować zgagę i reakcje alergiczne. Jedzenie cytrusów lepiej więc przełożyć na później.
- Pomidory
To samo tyczy się pomidorów - warzyw polecanych na śniadanie przez wielu dietetyków. Niestety te smaczne i zdrowe warzywa spożywane na czczo u wielu osób wywołują dolegliwości układu trawiennego. Ponadto zawierają taninę, która może utrudniać wchłanianie żelaza.
- Produkty nafaszerowane cukrem
Na śniadanie nie warto też jeść tzw. "pustych kalorii" - drożdżówek, croissantów, kremów czekoladowych czy napojów gazowanych. Nie dość, że w zawrotnym tempie podnoszą poziom cukru we krwi, który po chwili gwałtownie spada, to również niekiedy podrażniają też błony śluzowe i zmniejszają dopływ krwi do żołądka. Jedzenie tego typu produktów o poranku sprawia, że po niedługim czasie może pojawić się nagły napad głodu i zwiększona chęć podjadania między posiłkami.