Ulubiony napój zamieni się w spalacz tłuszczu. Dodaj jedną szczyptę

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Wyróżnić można wiele dodatków do kawy, które urozmaicą smak ulubionego napoju. Smakosze szukający nietuzinkowych zestawów powinni postawić na szczyptę pikantnej przyprawy. W przypadku kawy z chili nie tylko zafundujemy podniebieniu nowe wrażenia, ale też przysłużymy się organizmowi na innych polach. Rozgrzeje i wzmocni odporność. Czego jeszcze możemy spodziewać się po degustacji? Czy kawa z chili odchudza?

Nietypowy dodatek do kawy poprawi jej właściwości
Nietypowy dodatek do kawy poprawi jej właściwości123RF/PICSEL

Kawa z charakterem

Aromatyczne przyprawy świetnie sprawdzają się jako dodatki do kawy. Nie tylko są uciechą dla kubków smakowych, ale też sprawiają, że napój zyskuje nowe właściwości. O ile wsypywanie cynamonu lub kardamonu do kawy nie wydają się czymś niespotykanym, o tyle przyprawa kojarzona z pikantną kuchnią nie jest jeszcze zbyt rozpowszechnionym akcentem.

Kawa z chili cechuje się wyczuwalną ostrością. Jeśli dopiero startujemy ze swoimi eksperymentami, dobrze jest zacząć od niewielkiej porcji — wystarczy dosłownie szczypta. Pikantne składniki mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, dlatego nowości w kuchni należy wprowadzać stopniowo i obserwować reakcje swojego organizmu.

Kawa jest zdrowa. W jaki sposób działa?Interia.tv

Właściwości kawy z chili

Dobroczynny wpływ napoju z pikantnym dodatkiem wynika przede wszystkim z zawartej w sproszkowanej papryce kapsaicynie. To ona odpowiada za "ognisty" smak, ale wiąże się także z cennymi właściwościami dla zdrowia.

Dodawanie chili do kawy pomoże wzmocnić odporność. Cechuje się działaniem bakteriobójczym, co jest korzystne nie tylko w kontekście zwalczania infekcji, ale też zdrowia układu pokarmowego. Chili jako źródło nie tylko kapsaicyny, ale też witamin A oraz C, a także potasu, wpływa pozytywnie na regulację ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu.

Czy kawa z chili odchudza?

Już niewielka porcja ostrej papryki w proszku stymuluje trawienie i poprawia funkcjonowaniu układu pokarmowego. To absolutne podstawy, jeśli zależy nam na skutecznym odchudzaniu. Dodatkowo kawa z chili rozgrzewa organizm i przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Jednocześnie pomaga zapanować nad nadmiernym apetytem i ograniczyć odruchowe podjadanie, które nie zawsze wynika z realnego głodu.

Dzięki tym właściwościom dodanie chili do kawy okaże się sporą pomocą w procesie walki z nadprogramowymi kilogramami. Pod oczywistym warunkiem, że napoju nie będziemy wzbogacać kalorycznymi dodatkami w postaci bitej śmietany czy słodkich syropów.

Kawa
Kawa123RF/PICSEL

Jak zrobić kawę z chili?

Mamy dobrą wiadomość — uwzględnienie pikantnej przyprawy nie wymusza żadnych zmian w samym przygotowaniu napoju. Zaparz kawę tak, jak lubisz najbardziej. Może być to espresso, może być z dodatkiem mleka. Na koniec wsyp chili i dokładnie wymieszaj. Stopniowo zwiększając ilość tego dodatku, nie przekraczaj porcji o wielkości 1/3 łyżeczki. Inaczej chili zdominuje smak kawy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas