Wysp odrobinę do kawy i pij regularnie. Obniży ciśnienie, uwolni od problemów trawiennych

Dlaczego warto wypróbować kawę z kardamonem?
Dlaczego warto wypróbować kawę z kardamonem?123RF/PICSEL
  • Niezwykle aromatyczną, esencjonalną i pełną smaku kawę z dodatkiem kardamonu otrzymamy z ziaren ciemno lub średnio palonych
  • Kofeina obecna w kawie wykazuje działanie redukujące poziom zmęczenia, pobudzające oraz zwiększające koncentrację
  • Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje właściwości kawy w środkach przeciwbólowych oraz zwalczających astmę

Działanie kardamonu na organizm

Zobacz również:

    Kawa i kardamon - czy warto je łączyć?

    Sproszkowany kardamon pobudzi kubki smakowe kawoszy
    Sproszkowany kardamon pobudzi kubki smakowe kawoszy123RF/PICSEL

    Domowa kawa z kardamonem - niezbędne produkty

    • 2-3 czubate łyżki świeżo mielonej kawy,
    • 100 ml przefiltrowanej wody,
    • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
    • 1 łyżeczka cukru z wanilią,
    • szczypta cynamonu do smaku,
    • ulubione mleko do kawy.

    Parzenie aromatycznej kawy z nutą kardamonu

    Wzbogacenie kawy o kardamon przynosi wiele korzyści organizmowi
    Wzbogacenie kawy o kardamon przynosi wiele korzyści organizmowi123RF/PICSEL
    1. Przygotowywanie domowego napoju zaczynamy od zaparzenia ulubionej kawy. Możemy w tym celu użyć domowej kawiarki, tygielka lub ekspresu ciśnieniowego.
    2. Decydując się na jedną z dwóch pierwszych opcji, wymieszajmy zmielone ziarna kawy z kardamonem jeszcze przed parzeniem. Korzystając z ekspresu, dodajemy przyprawę dopiero wtedy, gdy kawa będzie już gotowa.
    3. Napój z dodatkiem kardamonu przelewamy do kubka lub filiżanki, dolewamy porcję mleka, dosładzamy cukrem waniliowym i doprawiamy szczyptą sproszkowanego cynamonu.
    4. Tak przygotowany przysmak serwujemy na ciepło, najlepiej tuż po zaparzeniu. Kawę z kardamonem możemy podawać w takim wydaniu lub nadać jej deserowego charakteru.
    5. Wystarczy, że ubijemy nieco śmietany 30 lub 36%, wyłożymy na wierzch kawy, a całość posypiemy jeszcze odrobiną kardamonu. Smacznego!
    Czas na lepsze. Odcinek 1interiaINTERIA.PL