Przysmak z PRL-u to witaminowa bomba. Naukowcy zaskoczyli odkryciem
Kogel-mogel, popularny deser dla dzieci, który popularność zyskał w PRL-u, jest zdrowszy, niż myśleliśmy! Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie surowych żółtek może zapobiegać chorobom serca, a nawet zmianom nowotworowym! Dlaczego jeszcze warto jeść kogel-mogel?
Kogel-mogel to prosty i smaczny deser na bazie surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Fani tego przysmaku dodają także czasem do niego białka ubite na pianę, sok z cytryny, kakao lub bitą śmietanę. Dorośli smakosze mogą dolać do niego także trochę rumu.
Kogel mogel pojawił się w Polsce w XVII wieku i jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Ogromną popularność zdobył w PRL-u jako dziecięcy przysmak o dużej wartości odżywczej. Choć w późniejszych latach postrzegany był jako słodka, niezdrowa, kaloryczna bomba, to ostatnio znów cieszy się rosnącym powodzeniem.
Kogel mogel to bowiem nie tylko deser - najnowsze wyniki badań dowodzą, że jest zdecydowanie zdrowszy niż myśleliśmy!
Kogel mogel wraca do łask! Ma silne działanie antyrakowe
Naukowcy z University of Alberta w Kanadzie przebadali kurze jaja w kontekście ich przeciwnowotworowego działania. Badania wykazały, że w żółtkach pochodzących od kur karmionych zbożem znajdziemy tryptofan i tyrozynę - dwa aminokwasy o silnie przeciwutleniającym działaniu. Zapobiegają one powstawaniu wolnych rodników, mają więc działanie przeciwnowotworowe, a dodatkowo chronią też serce i układ nerwowy.
Wysoka zawartość tych składników utrzymuje się w żółtku nawet do 6 tygodni!
Naukowcy udowodnili, że w dwóch żółtkach jaj znajdziemy więcej tyrozyny i tryptofanu niż w jabłku! Ponieważ jednak obróbka termiczna znacznie zmniejsza prozdrowotne właściwości żółtka (nawet o połowę!), to warto spożywać je na surowo. Oczywiście przed rozbiciem jaj należy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie.
Wspomniane aminokwasy o silnie antynowotworowym działaniu to nie jedyne cenne składniki, jakie znajdziemy w żółtkach jej. Są one bowiem także źródłem:
- witaminy A
- witaminy E
- witaminy D
- witaminy K
- witamin z grupy
- potasu
- fosforu
- sody
- żelaza
- wapnia
- miedzi
- magnezu
- selenu
- cynku
- beta karotenu
- luteiny
Można więc zaryzykować stwierdzenie, że w żółtku jaja znajdziemy wszystkie witaminy i minerały, niezbędne do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Kultowy deser z PRL-u powinien więc na stałe zagościć w naszej diecie. Osoby, które boją się dużej ilości cukru, mogą zastąpić go ksylitolem lub np. syropem z agawy.
Zobacz również: