Ustalono, kto nie powinien sięgać po pomidory. Dla niektórych są bardzo niebezpieczne
Pomidory jedzone są chętnie przez Polaków przez cały rok, jednak to teraz są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Mimo wielu prozdrowotnych właściwości i niezwykle korzystnego działania na organizm nie każdy może się nimi zajadać. Komu nie zaleca się uwzględnienia pomidorów w diecie? Sprawdź, czy należysz do tej grupy.
Dlaczego warto jeść pomidory?
Sezon na pomidory w Polsce właśnie się zaczął. Możemy wybierać wśród wielu dostępnych odmian i rozkoszować się ich słodkawym smakiem, a także wykorzystywać do przygotowywania orzeźwiających zup czy też przetworów na zimę. To właśnie latem powinniśmy sięgać po pomidory najczęściej - są skarbnicą witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które zapewniają im wiele prozdrowotnych właściwości. Warto jeść je z kilku powodów.
- Są źródłem witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B,
- Są bogactwem potasy, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi, kobaltu oraz bromu,
- Zawierają likopen, który obniża ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału serca , a także niektórych nowotworów,
- Są źródłem błonnika, który wpływa na prawidłowe trawienie,
- Ponadto pomidory zawierają dużo wody i są niskokaloryczne.
Kto nie powinien jeść pomidorów?
Mimo że pomidory są smaczne i wspaniale działają na zdrowie, nie każdy może po nie sięgać. Na przestrzeni lat specjalistom ds. żywienia udało się sporządzić listę przeciwskazań dotyczących ich jedzenia. Kto więc nie powinien sięgać po pomidory?
- Osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów - objawami tego schorzenia są m.in. ból, sztywność i obrzęk stawów u rąk i stóp, które spożywanie pomidorów może nasilać.
- Osoby cierpiące na refluks oraz nawracające zgagi - niskie pH pomidorów może u niektórych osób podrażniać błonę śluzową żołądka powodując cofanie się pokarmu do przełyku.
- Osoby z chorobami nerek - z uwagi na wysoką ilość potasu w pomidorach
- Osoby, u których zdiagnozowano uchyłki jelita grubego - z względu na fakt, że pomidory posiadają drobne pestki, które przy tym schorzeniu mogą prowadzić do stanów zapalnych i zaostrzenia objawów choroby.
- Osoby uczulone na pomidory, u których po zjedzeniu pomidora obserwuje się rumień na skórze, pokrzywkę, świąd, obrzęk w jamie ustnej, a także nudności, bóle brzucha, biegunki, kichanie, katar czy obrzęk krtani
W przypadku wątpliwości co do spożywania pomidorów, przetworów z tych warzyw oraz ich ilości w diecie, należy zaczerpnąć opinii lekarza.