Reklama

Reklama

Usuwa plamy, sińce i opuchliznę. Nałóż papkę na osłabioną skórę

Jesień to zdecydowanie czas kasztanów. W Polsce drzewa kasztanowe są niezwykle popularne – rosną zarówno w miastach, jak i na obrzeżach. Owoce kasztanowca mają właściwości prozdrowotne, wykorzystywane w kosmetyce od lat. Łatwo i szybko można zrobić z nich również domowe środki myjące. Przedstawiamy przepis na mydło kasztanowe, które w mig zniweluje opuchliznę i poprawi kondycję skóry.

Mydło kasztanowe: właściwości

Kasztany w Polsce są niedoceniane. Mało kto wie, że owoce kasztanowca mają prozdrowotne właściwości, które korzystnie wpływają szczególnie na skórę. Często wykorzystywane są w kosmetyce, szczególnie podczas produkcji  kosmetyków dedykowanych skórze naczynkowej.

Mydło kasztanowe koi wrażliwą i delikatną cerę. Działa niczym balsam na rozszerzone i popękane naczynia. Warto stosować je, zwłaszcza kiedy skóra traci wodę, staje się cieńsza, słabsza - jesienią sprawdzi się więc idealnie!

Mydło kasztanowe uelastycznia skórę, stosowane regularnie poprawia jej kondycję. Świetnie niweluje również opuchliznę. Radzi sobie także z sińcami pod oczami i nieestetycznymi przebarwieniami.

Reklama

Kasztany zawierają dobroczynne związki:         

  • kumaryny,
  • flawonoidy,
  • saponiny,
  • fenolokwasy,
  • garbniki.

Zobacz również: Odstraszają pająki i przynoszą spokojny sen. Jak jeszcze działają kasztany?

Mydło z kasztanów: Jak zrobić? Przepis na mydło z kasztanów

Przepisy na domowe środki myjące z kasztanów często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W internecie również nie brakuje instrukcji mówiących, jak pożytecznie wykorzystać owoce kasztanowca

Mydło kasztanowe jest niezwykle proste w wykonaniu. Aby je uzyskać wystarczy zebrać kilkanaście świeżych owoców. Kasztany powinny być dojrzałe - takie najłatwiej jest obrać.

 Po zebraniu kasztanów i obraniu ich ze skórki możemy przystąpić do wykonania mydła  kasztanowego. Na początku musimy wrzucić obrane kasztany do garnka i dolać około 200 ml wody. Miksturę gotujemy aż kasztany będą miękkie. Później odlewamy wodę i miksujemy miękkie kasztany na gładką masę. Powstałą pulpę znów stawiamy na ogień i gotujemy kilka minut, cały czas intensywnie mieszając. Po tym czasie kasztanowe mydło jest już gotowe. Ma postać lepkiego i gęstego płynu. Delikatnie się pieni. 

Mydło kasztanowe: Jak stosować?

Mydło z kasztanów można stosować jako alternatywę dla zwykłych środków dostępnych w sklepach. Lekko się pieni i przyjemnie rozprowadza. Wystarczy nałożyć je obwicie na dłonie, porządnie wmasować, a potem spłukać obficie wodą. Jeśli będziemy powtarzać ten proces kilka razy dziennie, szybko zobaczymy efekty. Mydło kasztanowe sprawdza się także jako dobroczynna maska. Wystarczy, że przed snem nałożymy je na suche, opuchnięte i spierzchnięte miejsce, a potem pozostawimy na kilka minut. Po tym czasie możemy zetrzeć papkę i umyć miejsce wodą. 

Zobacz również: Kasztany jadalne: Do czego użyć? Jak je przygotować?

Mydło kasztanowe: Jak je przechowywać?

Kasztanowe mydło w płynie ma jedną wadę: bardzo krótką trwałość. Przygotowana w domu substancja nie zawiera środków utrwalających i konserwujących. To sprawia, że pulpa szybko fermentuje i pleśnieje.

Jak przechowywać mydło kasztanowe, by jak najdłużej cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami? Powstałą miksturę zaleca się trzymać w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Po tym czasie najbezpieczniej jest wykonać nową porcję.

Zobacz również: Na kasztanach można nieźle zarobić. "W pobliżu musi znajdować się aleja kasztanowa"

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy