Polacy kupują je na potęgę. U niektórych spożycie może skończyć się fatalnie

Mięso makreli ma sporo dobroczynnych związków, jednak w diecie niektórych osób nie jest wskazana
Mięso makreli ma sporo dobroczynnych związków, jednak w diecie niektórych osób nie jest wskazana123RF/PICSEL

Zobacz również:

Czy makrela jest zdrowa?

  • pełnowartościowego białka (18,6 g/100 g)
  • aminokwasów egzogennych
  • składników mineralnych: selenu, fosforu, potasu

Jakie właściwości ma makrela?

  • lepszą kondycję skóry
  • lepszą odporność organizmu
  • lepszą kondycję kości i zębów
  • łagodzenie procesów prozapalnych w organizmie
  • zmniejszenie ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy oraz zespołu metabolicznego
Polacy najchętniej jedzą makrelę wędzoną
Polacy najchętniej jedzą makrelę wędzoną123RF/PICSEL

Kto nie powinien jeść makreli?