Wiele osób popełnia ten błąd przy smażeniu jajecznicy. Chodzi o tłuszcz

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych wyborów śniadaniowych wielu osób. Każdy jednak przyrządza ją nieco inaczej, lecz także wiele osób popełnia jeden wspólny błąd. Banalny krok może odmienić oblicze tego dania na lepsze, a chodzi o tłuszcz, na jakim smażymy jajka.

jajecznica to pomysł na idealne śniadanie
jajecznica to pomysł na idealne śniadanie123RF/PICSEL

Ten tłuszcz często ląduje na patelni. Jajecznica smakuje świetnie, ale czy istnieje lepszy wybór?

Jajecznica to jedno z ulubionych dań śniadaniowych ludzi na całym świecie. Mocno ścięta, rzadka, gładka, z grudkami, ze szczypiorkiem, z cebulą, na boczku. Opcji jest wiele, ale często wszystkie te odmiany jajecznicy łączy to, na czym smażone są jajka.

Choć klasycznie przygotowywana jest na maśle, coraz częściej mówi się o tym, że ta metoda smażenia może nie być najlepszym wyborem. Dlaczego tak jest?

Masło zdecydowanie dodaje jajecznicy wyjątkowego smaku. Mimo swoich walorów smakowych nie zawsze jest najlepszym wyborem. Przede wszystkim chodzi o temperaturę smażenia.

Masło zaczyna dymić już przy około 150°C, co oznacza, że szybko się przypala podczas smażenia. W procesie tym powstają szkodliwe związki, takie jak akroleina, które mogą być toksyczne i drażniące dla przewodu pokarmowego.

Problem dotyczy także tłuszczów nasyconych. Masło jest bogate w tłuszcze nasycone, które spożywane w nadmiarze, mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz podnosić poziom "złego" cholesterolu LDL.

Prosta zmiana może wiele odmienić. Masło, ale jednak inne

Mięsne dodatki nie są najlepsze na śniadanie
Mięsne dodatki nie są najlepsze na śniadanie123RF/PICSEL

Jeśli chcemy przygotować jajecznicę w zdrowszy sposób, istnieje wiele alternatyw dla masła. Pierwszą i najprostszą zmianą jest wymiana zwykłego masła... na klarowane. Dzięki usunięciu białek i wody ma wyższą temperaturę dymienia (ok. 250°C), co czyni je bardziej odpowiednim do smażenia.

Możemy także spróbować smażenia jajecznicy na oleju rzepakowym. Nierafinowany olej rzepakowy to kolejna zdrowa opcja. Jest bogaty w kwasy omega-3, a jego neutralny smak dobrze komponuje się z jajkami.

Ciekawym sposobem jest smażenie jajecznicy bez tłuszczu. To opcja idealna dla osób dbających o linię. Wówczas na patelnię można ewentualnie dodać odrobinę wody lub mleka, aby zapobiec przywieraniu.

Prócz dbałości o tłuszcz, na którym smażymy jajecznicę, warto także pamiętać o tym, że najzdrowsza jajecznica to ta przygotowana na małym ogniu, z minimalnym dodatkiem tłuszczu lub wcale. Wolne gotowanie pozwala zachować więcej wartości odżywczych zawartych w jajkach.

Przeciągnięcie jajecznicy prowadzi do jej wysuszenia, co może zmniejszyć zawartość cennych składników, takich jak witaminy A, D, E i K.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas