Wiele osób popełnia ten błąd przy smażeniu jajecznicy. Chodzi o tłuszcz
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Jajecznica to jeden z najpopularniejszych wyborów śniadaniowych wielu osób. Każdy jednak przyrządza ją nieco inaczej, lecz także wiele osób popełnia jeden wspólny błąd. Banalny krok może odmienić oblicze tego dania na lepsze, a chodzi o tłuszcz, na jakim smażymy jajka.
Ten tłuszcz często ląduje na patelni. Jajecznica smakuje świetnie, ale czy istnieje lepszy wybór?
Jajecznica to jedno z ulubionych dań śniadaniowych ludzi na całym świecie. Mocno ścięta, rzadka, gładka, z grudkami, ze szczypiorkiem, z cebulą, na boczku. Opcji jest wiele, ale często wszystkie te odmiany jajecznicy łączy to, na czym smażone są jajka.
Choć klasycznie przygotowywana jest na maśle, coraz częściej mówi się o tym, że ta metoda smażenia może nie być najlepszym wyborem. Dlaczego tak jest?
Masło zdecydowanie dodaje jajecznicy wyjątkowego smaku. Mimo swoich walorów smakowych nie zawsze jest najlepszym wyborem. Przede wszystkim chodzi o temperaturę smażenia.
Zobacz również:
Masło zaczyna dymić już przy około 150°C, co oznacza, że szybko się przypala podczas smażenia. W procesie tym powstają szkodliwe związki, takie jak akroleina, które mogą być toksyczne i drażniące dla przewodu pokarmowego.
Problem dotyczy także tłuszczów nasyconych. Masło jest bogate w tłuszcze nasycone, które spożywane w nadmiarze, mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz podnosić poziom "złego" cholesterolu LDL.
Prosta zmiana może wiele odmienić. Masło, ale jednak inne
Jeśli chcemy przygotować jajecznicę w zdrowszy sposób, istnieje wiele alternatyw dla masła. Pierwszą i najprostszą zmianą jest wymiana zwykłego masła... na klarowane. Dzięki usunięciu białek i wody ma wyższą temperaturę dymienia (ok. 250°C), co czyni je bardziej odpowiednim do smażenia.
Możemy także spróbować smażenia jajecznicy na oleju rzepakowym. Nierafinowany olej rzepakowy to kolejna zdrowa opcja. Jest bogaty w kwasy omega-3, a jego neutralny smak dobrze komponuje się z jajkami.
Zobacz także: Najlepsza dieta dla sercowców. Szybko poczujesz ulgę
Ciekawym sposobem jest smażenie jajecznicy bez tłuszczu. To opcja idealna dla osób dbających o linię. Wówczas na patelnię można ewentualnie dodać odrobinę wody lub mleka, aby zapobiec przywieraniu.
Prócz dbałości o tłuszcz, na którym smażymy jajecznicę, warto także pamiętać o tym, że najzdrowsza jajecznica to ta przygotowana na małym ogniu, z minimalnym dodatkiem tłuszczu lub wcale. Wolne gotowanie pozwala zachować więcej wartości odżywczych zawartych w jajkach.
Przeciągnięcie jajecznicy prowadzi do jej wysuszenia, co może zmniejszyć zawartość cennych składników, takich jak witaminy A, D, E i K.