Wielu uważa je za trujące. Lasy Państwowe: czerwony owoc można jeść tylko wtedy

Czy można jeść jarzębinę? Lasy Państwowe instruują: tylko pod tymi warunkami
Czy można jeść jarzębinę? Lasy Państwowe instruują: tylko pod tymi warunkami123RF/PICSEL

Czy jarzębina jest trująca? Oto, czy można jeść jarzębinę

Czy jarzębina jest trująca? Oto, czy można jeść jarzębinę
Czy jarzębina jest trująca? Oto, czy można jeść jarzębinę123RF/PICSEL

Czy jarzębina ma właściwości lecznicze?

Na co pomagają owoce jarzębiny? Jedz je właśnie wtedy

  • 1 kg jarzębiny,
  • 0,5 kg cukru.
Jak przetwarzać jarzębinę? Z owoców przygotować można między innymi smaczny dżem
Jak przetwarzać jarzębinę? Z owoców przygotować można między innymi smaczny dżem123RF/PICSEL
  1. Oczyszczone owoce jarzębiny zalej chłodną wodą tak, aby zakryła owoce. Podgrzej do momentu, aż woda zacznie wrzeć.
  2. Odlej wywar i ponownie zalej owoce - tym razem wrzątkiem.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu. Po upływie około 15 minut dodaj cukier i mieszaj. Podgrzewaj przez kolejnych 15 minut.
  4. Gorący dżem przełóż do czystych, uprzednio wyparzonych słoików. Zakręć i poczekaj aż ostygną. Gotowe.
Zwolnij. Fałszywe strony