Wielu uważa je za trujące. Lasy Państwowe: czerwony owoc można jeść tylko wtedy
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Mimo iż czerwone owoce powszechnie uważa się za zwiastun nadchodzącej jesieni, pierwsze pojawiają się na drzewach już teraz. Ale zanim, skuszeni ich wyglądem, zerwiemy je z gałęzi i postanowimy zjeść, zapamiętajmy słowa specjalistów z Lasów Państwowych. Czy jarzębina jest trująca? Oto kiedy można ją zjeść.
Spis treści:
Czy jarzębina jest trująca? Oto, czy można jeść jarzębinę
Jarząb pospolity, nazywany również jarzębiną, jest drzewem popularnym w całej Europie, w tym także w Polsce. Okazała roślina zdobi przestrzeń swoim wyglądem, a ogrodnicy często decydują się na zasadzenie jej w swoim ogrodzie.
Jarzębina kwitnie na przełomie maja i czerwca, a na jej gałęziach pojawiają się wówczas białe kwiatostany. Latem kwiaty zaczynają opadać, a ich miejsce zajmują czerwone owoce. Nie bez przyczyny jarzębinę określa się mianem zwiastuna nadchodzącej jesieni. Owoce, które dojrzewają na przełomie września i października, dla wielu są jednak obiektem wielu przemyśleń. Bo czy jarzębinę można jeść? Oto co mówią na ten temat eksperci.
Czy jarzębina ma właściwości lecznicze?
Jak się okazuje, owoców jarzębiny pod żadnym pozorem nie powinno się jeść tuż po zerwaniu z drzewa. "Czerwienią się już owoce jarzębiny, ku uciesze ptactwa i ... ludzi. Wszak robi się z nich soki, dżemy, musy, marmoladę oraz wódkę owocową zwaną jarzębiakiem. Część z nas pamięta pewnie i draże jarzębinowe. Przed przygotowaniem do spożycia, trzeba jednak pamiętać o wyparzeniu lub przemrożeniu owoców jarzębiny, by pozbyć się goryczki i trującego kwasu parasorbowego" - tłumaczą specjaliści z Lasów Państwowych.
Co więcej, odpowiednio przetworzone owoce jarzębiny mogą zbawiennie zadziałać na nasz organizm. Są bowiem cennym źródłem ważnych dla zdrowia substancji odżywczych, zawierając w swoim składzie witaminy A i K, a także te z grupy B i minerały: wapń, magnez, cynk, mangan, miedź i żelazo.
Na co pomagają owoce jarzębiny? Jedz je właśnie wtedy
Owoce jarzębiny posiadają w składzie bogactwo związków o leczniczym działaniu. Jarzębina wspomaga bowiem leczenie biegunek, mając korzystnie wpływać na układ pokarmowy, a także przeziębień. Wskazuje się jej również działanie moczopędne i przeciwzapalne.
Jak przetwarzać jarzębinę? Z owoców przygotować można między innymi smaczny dżem. Potrzebować będziemy:
- 1 kg jarzębiny,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone owoce jarzębiny zalej chłodną wodą tak, aby zakryła owoce. Podgrzej do momentu, aż woda zacznie wrzeć.
- Odlej wywar i ponownie zalej owoce - tym razem wrzątkiem.
- Podgrzewaj na małym ogniu. Po upływie około 15 minut dodaj cukier i mieszaj. Podgrzewaj przez kolejnych 15 minut.
- Gorący dżem przełóż do czystych, uprzednio wyparzonych słoików. Zakręć i poczekaj aż ostygną. Gotowe.
Zobacz również: Wspiera serce i wspomaga wzrok. Zasyp cukrem i wsadź do słoików