Wrzuć do słoika z grzybami. Przetrwają lata
Sezon grzybowy był w tym roku wyjątkowo udany. W wielu polskich domach wręcz zaroiło się od leśnych okazów, które wylądowały następnie w grzybowych suszarkach. Suszenie jest bowiem jednym z najczęstszych sposobów na przechowywanie leśnych skarbów. Często jednak grzyby chłoną wilgoć i stają się obiektem zainteresowania moli spożywczych. Jak temu zaradzić? Oto wyjątkowo prosty i sprawdzony sposób.
Jak suszyć grzyby? Zrób to w ten sposób, a przetrwają lata
Pamiętajmy, aby świeżo zebranych grzybów nie płukać w wodzie. Jesteśmy w stanie dokładnie je oczyścić wyłącznie przy pomocy nożyka. Dobrze ususzone grzyby najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Należy zapakować je w taki sposób, aby nie naciągnęły ponownie wilgocią. Do tego celu posłuży metalowa puszka lub słoik ze szczelną pokrywką.
Mimo wszystko wciąż istnieje jednak obawa, iż ususzone grzyby mogą w przyszłości chłonąć wilgoć lub stać się pożywieniem dla moli. Jak tego uniknąć? Istnieje banalny sposób.
Wrzuć do słoika z grzybami liście laurowe. Niezawodny sposób
Do pojemnika, do którego wkładamy wysuszone grzyby, warto wrzucić 2-3 listki laurowe. Dlaczego? Liście nie tylko pochłoną wilgoć, ale również odstraszą mole. Insekty nie znoszą bowiem ich zapachu, przez co szybko odpuszczą zainteresowanie grzybami.
Grzyby nie powinny jednak być przechowywane z liściem laurowym zbyt długo. Wówczas wchłoną bowiem zapach przyprawy. Chcąc tego uniknąć, wystarczy włożyć liść laurowy do grzybów na tydzień, a następnie wyjąć i umieścić w miseczce w tym samym miejscu, w którym będziemy przechowywać słoiki z grzybami.
Zobacz również: