Wysiej w listopadzie i październiku. Wiosną zbierzesz obfity plon
Oprac.: Agata Zaremba
Jeśli wydaje nam się, że grabienie opadłych liści to jedyne co możemy zrobić w naszym ogródku w październiku i listopadzie, jesteśmy w dużym błędzie. Jesienią rozpoczyna się sezon uprawy ozimej. Jakie warzywa możemy wysiewać w tym okresie?
Spis treści:
Wbrew pozorom, sezon ogrodniczy wcale nie kończy się wraz z nadejściem jesieni. Październik i listopad, a czasami i wczesny grudzień to doskonały moment na wysiew niektórych roślin, nazywanych oziminami.
Zobacz również: Zadbaj o grudnika. Niedługo obsypie się kolorowymi kwiatami
Jesień w ogródku. Czym są oziminy?
Oziminy, czyli rośliny ozime to odporne na mróz odmiany, które po zasianiu w glebie przechodzą okres zimowy w stanie uśpienia. Następnie wraz z pierwszymi oznakami wiosny rozpoczynają silny wzrost. Dzięki temu, że ich cykl życiowy zaczyna się wcześniej od roślin wysiewanych wiosną, plony ozimin można zbierać nawet kilka tygodni wcześniej.
Wysiewy ozime przekładają się więc na zwiększenie produkcji rolniczej. Jednocześnie poprawiają strukturę gleby. Poza tym, wysiewając rośliny jesienią, zaoszczędzimy sobie czasu na wiosnę, która jest okresem wzmożonych prac w ogródku.
Zobacz również: Ogrodniczy zegar tyka. Obowiązkowy zabieg z lawendą przed zimą
Sezon na siew jesienny. Jakie warzywa wysiewać w październiku i listopadzie?
Wśród najbardziej znanych ozimin możemy wymienić czosnek i cebulę. To jednak niejedyne warzywa, które warto wysiewać jesienią. Do uprawy ozimej doskonale nadają się:
- marchew
- szpinak
- sałata masłowa
- pietruszka
- szalotka
- rzodkiewka
- rukola
- kapusta
- brokuł
- kalafior
- szczypiorek
- fasola
- koper
Ważne jest jednak zwrócenie uwagi na odmiany tych warzyw. Do jesiennego wysiewu należy wybierać wczesne odmiany, które są mrozoodporne i przetrwają zimę. Przykładowo w przypadku kopru, warto postawić na: "Szmaragd", "Lukkulus", "Ambrozja" i "Amat". Z kolei najlepsze mrozoodporne odmiany pietruszki to: korzeniowa "Cukrowa", "Kaśka" oraz "Lenka". Wszelkie informacje na temat mrozoodporności danych roślin znajdziemy na opakowaniach nasion, dlatego przed wysiewem konieczne jest dokładne zapoznanie się z ich etykietą.
Zobacz również: Czy begonie można przezimować? Te warunki muszą być spełnione
O czym musimy pamiętać? Przestrzegaj tych ważnych zasad
Ozima uprawa roślin różni się od tej wiosennej. Może i nie jest szczególnie skomplikowana, jednak wysiewając nasiona jesienią, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli nie będziemy ich przestrzegać, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nasze rośliny nie przetrwają w trudnych warunkach pogodowych i nie dadzą plonów na wiosnę.
Pierwszym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest stanowisko pod warzywa ozime. Wybierając miejsce pod uprawę, należy znaleźć nasłonecznione i osłonięte od wiatru stanowisko. Warto przygotować je na miesiąc przed wysiewem.
Na początku glebę należy oczyścić z resztek po poprzednich uprawach, a także chwastów, które mogłyby uniemożliwić wzrost młodych roślin. Następnie glebę warto zasilić nawozem fosforowym i potasowym lub też kompostem. Jesienią możemy zrezygnować ze stosowania nawozów azotowych. Nie ma to sensu, ponieważ azot zimą zostanie wymyty z gleby. Z takimi nawozami lepiej poczekać na wiosnę.
Inna ważna kwestia dotyczy samego wysiewu nasion. Jesienią powinniśmy siać je w bliższej odległości niż na wiosnę, umieszczając w jednym dołku w ziemi kilka nasion. Pamiętajmy, że trudne warunki atmosferyczne mogą sprawić, że część z nich nie wykiełkuje. Po wysianiu konieczne jest delikatne podlanie naszej uprawy.
Mimo że gatunki ozime są mrozoodporne, zimą należy je odpowiednio zabezpieczyć. Z tego powodu jeszcze przed pierwszym mrozem na grządki warto nałożyć białą agrowłókninę lub folię. Ważne jest to, aby nasze zabezpieczenie nie odcięło dostępu do światła.