Zagotuj, odcedź i przemieszaj. Po zjedzeniu ciśnienie i odporność będą modelowe
Tradycyjny kuskus to kasza, którą przygotowuje się w ekspresowym tempie, dlatego w kilka chwil można wyczarować z niej przepyszne dnia. Jej kuzyn, czyli kuskus perłowy wymaga nieco więcej uwagi, ponieważ trzeba go ugotować. Jednak mimo to warto po niego sięgać. Jest lekkostrawny, zawiera witaminy z grupy B oraz kluczowe dla organizmu pierwiastki. Przekonajmy się zatem, kto powinien jeść kuskus perłowy.
Kuskus perłowy jest już w sklepach
Kiedyś kuskus perłowy można było spotkać wyłącznie podczas zagranicznych wyjazdów, ale obecnie nie powinno być problemu z jego zakupem. Wykorzystywany jest w kuchni arabskiej, ale w naszej rodzimej również sprawdzi się znakomicie. Kuskus perłowy może być podawany jako dodatek do dań głównych, ale świetnie odnajduje się także w sałatkach lub daniach jednogarnkowych. W przeciwieństwie do znanego nam kuskusu wymaga jednak gotowania, ale w porównaniu do innych kasz przygotowuje się ją znacznie krócej.
Jak powstaje kuskus perłowy? W najprostszym skrócie: mąkę pszenną miesza się z wodą do momentu, aż powstaną kuleczki, które później się suszy i sortuje przez sito, aby zbierać te o podobnej wielkości.
Kto powinien jeść kuskus perłowy?
Jeśli ziemniaki nam się znudziły, a nie mamy nadmiaru czasu, to kuskus perłowy będzie pozycją idealną. Może oczarować nasze podniebienie nieco orzechowym posmakiem. Jest lekkostrawny, więc mogą sięgać po niego wszyscy, którzy borykają się z chorobami przewodu pokarmowego. Produkt przeznaczony dla wegan i wegetarian? Taki właśnie jest kuskus perłowy, który urozmaici dietę bezmięsną.
Zobacz również:
Niestety, nie każdy może po niego sięgać. Z racji tego, że produkowany jest z pszenicy, zawiera gluten, czyli nie może być zjadany przez osoby na niego uczulone, a także osoby cierpiące na celiakię.
Kuskus perłowy i jego bogactwo
Kuskus perłowy oferuje nie tylko interesujący smak, ale ma również wiele substancji, które mogą przysłużyć się zdrowiu. Zacząć trzeba od witamin z grupy B, które wpływają całościowo na organizm, jednak najlepiej oddziałują na układ nerwowy oraz krążenia. Do tego trzeba wspomnieć o pierwiastkach w nim zawartych:
- wapń - znaczący budulec kości i zębów,
- potas - wzmacnia serce i reguluje ciśnienie tętnicze,
- magnez - redukuje skutki przewlekłego stresu,
- żelazo - wpływa na jakość krwi i zapobiega anemii,
- miedź - chroni komórki ciała.
To również solidne źródło białka, czyli budulca tkanki mięśniowej. Na dodatek substancja ta wpływa korzystnie na odporność oraz bierze udział w większości kluczowych procesów zachodzących w organizmie.
Jak gotować kuskus perłowy?
Przygotowanie kuskusu perłowego nie jest trudne. Wystarczy wsypać go do wrzącej i osolonej wody na ok. 10 minut, a następnie odcedzić i przemieszać, aby zapobiec sklejaniu się ziaren. Skoro wiemy już, jak przygotować kuskus perłowy, to teraz czas poznać, jak z niego skorzystać. Może być on podawany solo, jako dodatek do różnorakich dań: mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Wiele osób przygotowuje sosy do kuskusa perłowego, np. szpinakowy, boloński lub kremowy. Ponadto można nim wzbogacić gulasze, sałatki potrawki i inne dania jednogarnkowe.
Zobacz także: Mają mniej kalorii od płatków owsianych i dają uczucie sytości na dłużej. Pyszna nowość na śniadanie