Zagotuj, odcedź i przemieszaj. Po zjedzeniu ciśnienie i odporność będą modelowe

Tradycyjny kuskus to kasza, którą przygotowuje się w ekspresowym tempie, dlatego w kilka chwil można wyczarować z niej przepyszne dnia. Jej kuzyn, czyli kuskus perłowy wymaga nieco więcej uwagi, ponieważ trzeba go ugotować. Jednak mimo to warto po niego sięgać. Jest lekkostrawny, zawiera witaminy z grupy B oraz kluczowe dla organizmu pierwiastki. Przekonajmy się zatem, kto powinien jeść kuskus perłowy.

Kuskus perłowy to alternatywa dla ziemniaków, która podbija żołądki Polaków
Kuskus perłowy to alternatywa dla ziemniaków, która podbija żołądki PolakówMagda Weidnerarchiwum prywatne

Kuskus perłowy jest już w sklepach

Kiedyś kuskus perłowy można było spotkać wyłącznie podczas zagranicznych wyjazdów, ale obecnie nie powinno być problemu z jego zakupem. Wykorzystywany jest w kuchni arabskiej, ale w naszej rodzimej również sprawdzi się znakomicie. Kuskus perłowy może być podawany jako dodatek do dań głównych, ale świetnie odnajduje się także w sałatkach lub daniach jednogarnkowych. W przeciwieństwie do znanego nam kuskusu wymaga jednak gotowania, ale w porównaniu do innych kasz przygotowuje się ją znacznie krócej.

Jak powstaje kuskus perłowy? W najprostszym skrócie: mąkę pszenną miesza się z wodą do momentu, aż powstaną kuleczki, które później się suszy i sortuje przez sito, aby zbierać te o podobnej wielkości.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria

Kto powinien jeść kuskus perłowy?

Kuskus perłowy nie jest ekspresowy: trzeba go ugotować
Kuskus perłowy nie jest ekspresowy: trzeba go ugotowaćMagda Weidnerarchiwum prywatne

Jeśli ziemniaki nam się znudziły, a nie mamy nadmiaru czasu, to kuskus perłowy będzie pozycją idealną. Może oczarować nasze podniebienie nieco orzechowym posmakiem. Jest lekkostrawny, więc mogą sięgać po niego wszyscy, którzy borykają się z chorobami przewodu pokarmowego. Produkt przeznaczony dla wegan i wegetarian? Taki właśnie jest kuskus perłowy, który urozmaici dietę bezmięsną.

Niestety, nie każdy może po niego sięgać. Z racji tego, że produkowany jest z pszenicy, zawiera gluten, czyli nie może być zjadany przez osoby na niego uczulone, a także osoby cierpiące na celiakię.

Kuskus perłowy i jego bogactwo

Kuskus perłowy nie ma zbyt wiele witamin, ale odznacza się bogactwem pierwiastków (fot. Getty Images)
Kuskus perłowy nie ma zbyt wiele witamin, ale odznacza się bogactwem pierwiastków (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Kuskus perłowy oferuje nie tylko interesujący smak, ale ma również wiele substancji, które mogą przysłużyć się zdrowiu. Zacząć trzeba od witamin z grupy B, które wpływają całościowo na organizm, jednak najlepiej oddziałują na układ nerwowy oraz krążenia. Do tego trzeba wspomnieć o pierwiastkach w nim zawartych:

  • wapń - znaczący budulec kości i zębów,
  • potas - wzmacnia serce i reguluje ciśnienie tętnicze,
  • magnez - redukuje skutki przewlekłego stresu,
  • żelazo - wpływa na jakość krwi i zapobiega anemii,
  • miedź - chroni komórki ciała.

To również solidne źródło białka, czyli budulca tkanki mięśniowej. Na dodatek substancja ta wpływa korzystnie na odporność oraz bierze udział w większości kluczowych procesów zachodzących w organizmie.

Jak gotować kuskus perłowy?

Kuskus perłowy po ugotowaniu można łączyć z wieloma dodatkami (fot. Getty Images)
Kuskus perłowy po ugotowaniu można łączyć z wieloma dodatkami (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie kuskusu perłowego nie jest trudne. Wystarczy wsypać go do wrzącej i osolonej wody na ok. 10 minut, a następnie odcedzić i przemieszać, aby zapobiec sklejaniu się ziaren. Skoro wiemy już, jak przygotować kuskus perłowy, to teraz czas poznać, jak z niego skorzystać. Może być on podawany solo, jako dodatek do różnorakich dań: mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Wiele osób przygotowuje sosy do kuskusa perłowego, np. szpinakowy, boloński lub kremowy. Ponadto można nim wzbogacić gulasze, sałatki potrawki i inne dania jednogarnkowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas