Wygląda jak pietruszka, ale zaskakuje smakiem. Polacy zupełnie o niej zapomnieli
Chociaż przed laty stanowiła podstawę wielu kucharskich przepisów, dziś niewielu o niej pamięta. Są też tacy, którzy mylą ją z innymi jadalnymi korzeniami – wyglądem do złudzenia przypomina bowiem pietruszkę. Przez niektórych bywa zaś błędnie nazywaną skorzonerą. Co to jest salsefia? Choć zapomniana, zaskakuje swoimi właściwościami. Sezon rusza już wkrótce.
Spis treści:
Czy salsefia to skorzonera? Nie myl
Zaskakuje delikatnym smakiem i wyglądem przywodzącym na myśl popularną pietruszkę. Wielu słysząc jej nazwę przeciera jednak oczy ze zdziwienia. Salsefia, nazywana również kozibrodem porolistnym, sporą popularnością cieszyła się szczególnie w XVI wieku. Wkrótce jednak przyćmiła ją, porównywana do szparagów, skorzonera - z którą do dziś bywa mylona.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
"Zimowe szparagi", jak nazywa się skorzonerę, w przeciwieństwie do salsefii charakteryzują się czarnobrązową skórką i białym miąższem (na pierwszy rzut oka rzeczywiście przywodząc nieco na myśl szparagi). Salsefia zaś, z jasnym i stożkowatym kształtem, wyglądem upodobniła się do pietruszki. Odróżnia je również smak. Korzeń salsefii jest bowiem nieco słodszy, delikatniejszy - przez niektórych porównywany do smaku ostryg, przez co nazywa się go również "ostrygową rośliną". I chociaż zapomniana, warta jest odkrycia na nowo.
Jak smakuje salsefia? Możesz się zdziwić
Kiedy znudzi ci się smak popularnych warzyw - papryki, pomidorów czy marchwi - zaproś na swój stół te, które czekają na swój głośny powrót. Wśród nich, na czele listy, niecierpliwi się właśnie salsefia - która obok wyjątkowego smaku, do zaoferowania ma znacznie więcej.
Kozibród jest nie tylko niskokaloryczny, ale również pełen cennych dla zdrowia składników. Nazywany dobrą alternatywą dla ziemniaków czy ryżu potrafi skutecznie zapewnić sytość, będąc również dobrym źródłem błonnika spożywczego. Nie obciąża przy tym jednak układu trawiennego, przez co sprzyja odchudzaniu.
W składzie salsefii nie brakuje białka i witamin (szczególnie tych z grupy B i witaminy C), a także potasu, manganu, magnezu i fosforu. Dzięki temu warzywo jest w stanie skutecznie zadbać o dobrą kondycję naczyń krwionośnych oraz wspomóc zachowanie odporności. Aktywnie obniży przy tym toczące się w organizmie stany zapalne, redukując poziom cholesterolu i korzystnie wpływając na regulację ciśnienia krwi. Wprowadź więc do diety, a mocno się zdziwisz.
Jak jeść salsefię? Zaproś na swój talerz, a nie pożałujesz
Zbiory salsefii ruszają w październiku i trwają najczęściej aż do grudnia. W tym okresie warto więc zaprosić ją na swój talerz.
Kozibród jeść można zarówno na surowo - dodając do sałatek (wtedy najmocniej czuć jego ostrygowy smak) lub krótko blanszując. Znajdując go jednak w sklepie warto pokusić się o nieco bardziej zaawansowane, kuchenne eksperymenty. Warzywo można bowiem piec, gotować, smażyć i dodawać do zup i sosów, eksperymentując z jego smakiem.
Zobacz również: Z pozoru zdrowe, ale pełne substancji antyodżywczych. Wystrzegaj się w codziennej diecie