Ma w sobie dwa razy mniej tłuszczu niż kurczak. Mimo to zajadamy się nim "od święta"
Mięso z perliczki doceniane jest nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale również dlatego, że jest bardzo dobrym źródłem wielu składników mineralnych. Ponadto takie mięso charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu, dlatego polecane jest osobom zmagającym się otyłością.
Jakie mięso najczęściej wybierają Polacy?
Z raportu "PwC network" z 2023 r. wynik, że 89 proc. Polaków spożywa mięso częściej niż raz w tygodniu. Niemal dwa razy częściej wybieramy wieprzowinę niż drób, z kolei wołowina konsumowana jest jedynie okazjonalnie. Niewykluczone, że konsumenckie wybory Polaków, kiedy mowa o mięsie, podyktowane są kwestiami finansowymi.
Autorzy raportu zaznaczają jednak, że w ostatnich latach obserwuje się rosnący udział spożycia drobiu oraz spadek konsumpcji wołowiny i wieprzowiny - "głównie ze względu na przekonanie, że drób stanowi zdrowszą alternatywę w stosunku do pozostałych gatunków mięsa".
Dlaczego warto jeść perliczkę?
Delikatne mięso z perliczki to bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim sporo m.in. magnezu, potasu i żelaza, a także witaminy B1, B2 oraz witaminę E. Mięso z perliczki to również dobrze przyswajalne białko - w 100 g mięsa znajduje się ok. 20-25 g wspomnianych protein.
Mięso z perliczki często wybierane jest przez osoby zmagające się z otyłością i cukrzycą, ponieważ jest ono niskokaloryczne. W 100 g mięsa z perliczki znajduje się ok. 160 kcal. Mięso z perliczki ma, aż o ok. 50 proc. mniej tłuszczu niż kurczak, dlatego jest ono idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie niskotłuszczowej.
Warto także wspomnieć o zawartości zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Jak wygląda i smakuje mięso z perliczki?
Mięso z perliczki jest bardzo delikatne, ale jego kolor jest ciemniejszy od mięsa kurczaka. Najwięcej mięsa znajduje się na udach perliczki, a znacznie mniej w piersiach. Dobrze przygotowane mięso z perliczki jest bardzo soczyste, a w smaku może odrobinę przypominać dziczyznę, ale znacznie bliżej mu do smaku mięsa z kurczaka.