Założenia diety antyrakowej. Jakie produkty pomogą chronić organizm
Dieta ma duży wpływ na nasz organizm. Za jej pomocą można wspomóc leczenie wielu schorzeń, również nowotworów. Sprawdź, które pokarmy mogą pomóc w profilaktyce raka, a które przyczynić się do jego powstawania. Poznaj także Europejski Kodeks Walki z Rakiem.
Spis treści:
W profilaktyce raka może pomóc wzmacnianie układu odpornościowego oraz wyeliminowanie z diety substancji rakotwórczych. Sprawdź, jakie zasady ma dieta antyrakowa.
Co zabija komórki rakowe?
Dużą rolę w profilaktyce nowotworów i walce z rakiem odgrywa nasz układ odpornościowy. Jest swego rodzaju systemem zabezpieczającym. Jeśli jest niesprawny, proces przekształcania komórek w nowotworowe może nie zostać przerwany w porę. Komórki rakowe zaczynają wtedy się niepohamowanie dzielić. Prowadzi to do rozwoju nowotworu.
Naukowcy udowodnili już, że istnieją produkty, które mogą znacząco opóźnić rozwój raka. Znane są nam również substancje i konkretne składniki odżywcze, których niedobór może zwiększyć ryzyko rozwoju choroby. Należą do nich:
- witaminy A, C, E, B5, B6 oraz B12,
- selen, miedź, cynk i magnez,
- wapń,
- cysteina,
- karotenoidy,
- tokotrienole,
- antocyjany.
Uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, również mogą się przyczynić do rozwoju nowotworów. Niezwykle ważne jest także spożywanie jedzenia o dużej zawartości przeciwutleniaczy. Hamują reakcję utleniania oraz neutralizują powstawanie wolnych rodników i naprawiają szkody przez nie spowodowane.
Warto także pamiętać, że dieta to nie jedyny czynnik, który poprawia działanie układu odpornościowego. Wzmacnia go również regularna aktywność fizyczna, zachowanie odpowiedniej wagi oraz unikanie palenia tytoniu.
Owoce, które chronią przed rakiem
Owoce są niezwykle ważne w naszej diecie. Są źródłem witamin i minerałów, które wpierają działanie całego organizmu. Naukowcom udało się udowodnić, że osoby stosujące dietę, która oparta jest na produktach pochodzenia roślinnego, rzadziej chorują na nowotwory. Każdego dnia powinniśmy zjadać przynajmniej 2 porcje owoców.
Za najlepsze antyrakowe owoce uznaje się:
- jabłka,
- jagody,
- jeżyny, wiśnie, maliny, truskawki,
- żurawinę,
- granat,
- cytrusy, szczególnie grejpfrut,
- arbuz i melon,
- papaja.
Szczególnie cenne są przeciwutleniacze zawarte w owocach. Najwięcej mają ich te, które są intensywne w smaku i najbardziej nasycone kolorem. Często mają pomarańczową, ciemnozieloną lub ciemnoczerwoną barwę.
Warzywa, które chronią przed rakiem
Warzywa posiadają nie tylko witaminy i minerały, ale także dużą ilość błonnika, który usprawnia działanie jelit. Warto jeść następujące warzywa:
- brokuły i kalafior,
- kapusta, brukselka,
- rzepa, rzodkiewka,
- jarmuż, szpinak, sałata, rukola, cykoria,
- bataty,
- dynia,
- czerwona kapusta,
- czerwona fasola,
- buraki,
- bakłażan,
- czosnek, cebula, chrzan.
Jakich produktów nie należy spożywać?
W diecie antyrakowej bardzo ważne jest także unikanie niezdrowych produktów. Gotując, nie używaj dużej ilości soli. Jej zwiększone spożycie może prowadzić do m.in. raka żołądka. Możesz ją zastąpić za pomocą ziół i przypraw.
Spróbuj unikać gotowych produktów spożywczych i dań. Mają one mało wartości odżywczych oraz dużo konserwantów i polepszaczy smaku. Jeśli jesteś zmuszony do ich spożycia, upewnij się, że wybierzesz opcję o najlepszym składzie.
Uważaj na jakość produktów. Zanim zdecydujesz się na spożycie warzyw, owoców lub przetworów, upewnij się, że nie ma na nich żadnych oznak pleśni. Spożycie jej może skutkować nie tylko zatruciem, ale także przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych. Pamiętaj również o dokładnym myciu warzyw i owoców. Pestycydy używane w uprawie również mogą mieć działanie rakotwórcze.
Zrezygnuj ze spożywania dużej ilości mięsa, szczególnie w formie smażonej oraz grillowanej. Zamiast niego wybierz chude, białe mięso oraz ryby i owoce morza.
Podstawy diety antyrakowej
Każdego dnia dochodzą do nas nowe informacje na temat nowo odkrytych właściwości antyrakowych znanym nam produktów i roślin. Warto pamiętać, że ich przyjmowanie może pomóc w prowadzeniu zdrowego trybu życia, nie jest jednak kluczowe.
Do podstawowych założeń diety antyrakowej należy różnorodność, regularność oraz unikanie substancji szkodliwych.
Dieta antyrakowa powinna zawierać dużą ilość warzyw i owoców — pięć porcji dziennie to niezbędne minimum. Ludzki organizm potrzebuje wielu różnorodnych substancji, które może zapewnić jedynie odpowiednio zbilansowana dieta. Substancje odżywcze i ochronne wzajemnie współdziałają, jednocześnie wzmacniając swoje antyrakowe działanie.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na kolor naszego jedzenia. Im więcej intensywnych barw, tym lepiej. Wybieraj również sezonowe owoce i warzywa — mają najwięcej wartości.
Źródło: oprac. własne/zwrotnikraka.pl
Zobacz także: