Założenia diety antyrakowej. Jakie produkty pomogą chronić organizm

Rozsądna dieta to podstawa dobrego samopoczucia w każdym wieku
Rozsądna dieta to podstawa dobrego samopoczucia w każdym wiekuPicsel123RF/PICSEL

Co zabija komórki rakowe?

  • witaminy A, C, E, B5, B6 oraz B12,
  • selen, miedź, cynk i magnez,
  • wapń,
  • cysteina,
  • karotenoidy,
  • tokotrienole,
  • antocyjany.

Owoce, które chronią przed rakiem

Najwięcej błonnika można znaleźć m.in. pod skórką owoców
Najwięcej błonnika można znaleźć m.in. pod skórką owoców123RF/PICSEL
  • jabłka,
  • jagody,
  • jeżyny, wiśnie, maliny, truskawki,
  • żurawinę,
  • granat,
  • cytrusy, szczególnie grejpfrut,
  • arbuz i melon,
  • papaja.

Warzywa, które chronią przed rakiem

Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety
Owoce i warzywa to podstawa zdrowej diety123RF/PICSEL
  • brokuły i kalafior,
  • kapusta, brukselka,
  • rzepa, rzodkiewka,
  • jarmuż, szpinak, sałata, rukola, cykoria,
  • bataty,
  • dynia,
  • czerwona kapusta,
  • czerwona fasola,
  • buraki,
  • bakłażan,
  • czosnek, cebula, chrzan.

Jakich produktów nie należy spożywać?

​
123RF/PICSEL

Podstawy diety antyrakowej

zdjęcie
123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”. Ciemne owoce chronią przed rakiemPolsat Cafe