Zapakuj do słoika i zabierz na wakacje. Zapomnisz o wizytach w restauracjach

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Wiele dań można przygotować gołąbki do słoika samodzielnie. To gotowe obiady nawet na kilka dni.
Wiele dań można przygotować gołąbki do słoika samodzielnie. To gotowe obiady nawet na kilka dni.123RF/PICSEL

Jakie jedzenie można zrobić w słoikach?

Jedzenie w słoikach
Jedzenie w słoikach123RF/PICSEL

Jedzenie do słoika na wyjazd - przepisy

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 100 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 1 mała główka kapusty,
  • 1,5 l bulionu lub rosołu,
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek,
  1. Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
  2. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
  3. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia).
  4. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45-60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
  5. Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
  6. Całość przelać do garnka z gołąbkami i gotować przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby sos równomiernie się rozprowadził.
  7. Gołąbki z sosem umieścić w słoikach, które należy zostawić w gotującej się wodzie na około 20 minut. Po tym czasie słoiki można wyjąć i pozostawić do wystygnięcia odstawione do góry nogami.

Pulpety w słoikach. Sprawdzony przepis

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • pół cebuli,
  • 1 sucha kajzerka,
  • 1 jajko,
  • oliwa do smażenia,
  • 500 g przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz i inne przyprawy do mięsa.
  1. Wymieszać mięso z jajkiem, namoczoną bułką i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Posolić i przyprawić do smaku.
  2. Pulpety uformować, a następnie podsmażyć na oliwie. Kiedy mięso się zarumieni, należy je przełożyć do garnka i zalać przecierem pomidorowym.
  3. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, a także kilka kropel cytryny. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut.
  4. Gorące danie przełożyć do słoików. Następnie zawekować. Tak przygotowane pulpety w sosie pomidorowym mogą być przetrzymywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni.
Przygotowanie dań do słoików to świetny sposób
Przygotowanie dań do słoików to świetny sposób 123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Jedzenie do słoika dla studenta - przepisy

  • 500 g łopatki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 papryki czerwone,
  • 120 g pieczarek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Doprawić mięso za pomocą przypraw (sól, pieprz, przyprawa do mięs), dodać sprasowany czosnek i wymieszać. Odstawić mięso do zamarynowania na całą noc.
  2. Olej rozgrzać na patelni. Obsmażyć mięso z każdej strony przez 10-15 minut.
  3. Na drugiej patelni dodać obraną i pokrojoną na małe kawałki cebulę, a następnie dodać obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Całość wymieszać i podsmażać przez 10 minut. Patelni nie przykrywać pokrywką.
  4. Po tym czasie dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę. Warzywa wymieszać i smażyć przez następne 10 minut.
  5. Warzywa z patelni i podsmażone mięso przełożyć do głębokiego garnka. Wlać dwie szklanki domowego bulionu warzywnego lub mięsnego. Wymieszać dokładnie i gotować przez 20 minut na małej mocy palnika bez przykrywki.
  6. Na koniec dodać do gulaszu koncentrat pomidorowy. Można też lekko zagęścić gulasz przez dodanie do niego skrobi ziemniaczanej.
  7. Gorący gulasz włożyć do słoików i odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.
„Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat