Co na obiad w tym tygodniu? Sprawdzone przepisy na lekkie letnie dania
Co na obiad w tym tygodniu? Siedem przepisów dla każdego.
Spis treści:
Co na obiad? Zapiekanka z młodej kapusty
Składniki:
- mięso mielone - wieprzowe lub drobiowe, ok. 70 dkg
- 2 średniej wielkości cebule
- ryż - dwa woreczki
- 2 jajka
- masło klarowane
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
- Liście kapusty sparzyć, odciąć twarde część, nie kroić.
- Ryż ugotować, cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
- Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami oraz przyprawami.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem, ułożyć kilka liści kapusty tak by przykryły dno, a następnie wyłożyć warstwę masy mięsno-ryżowej.
- Przykryć kolejnymi liśćmi kapusty i kolejną warstwą ryżu z mięsem, dopóki składniki się nie skończą.
- Na wierzchu położyć kilka wiórków masła.
- Całość zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 40 min.
Sprawdź też: Przepis Ewy Wachowicz na zupę z PRL z kaszą jaglaną
Co na obiad? Zielone spaghetti
Składniki:
- opakowanie makronu spaghetti
- 2 cukinie pokrojone w plasterki
- 3 łyżki oliwy
- cebula
- ząbek czosnku
- liście świeżego szpinaku
- zielone pesto
- sól, pieprz
- starty parmezan
- świeża bazylia
Opis przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej plasterki cukinii.
- Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
- Teraz na oliwie zeszklij cebulę i czosnek.
- Dołóż szpinak i podduś.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj makaron, odcedź, przełóż do nagrzanej miski i wymieszaj z pesto.
- Spaghetti rozłóż na talerze, ułóż po kilka zgrillowanych plasterków cukinii i porcję szpinaku.
- Przed podaniem posyp parmezanem.
Polecamy również: Zapomniane przepisy z PRL. Ewa Wachowicz zdradza receptury
Co na obiad? Kalafior w cieście naleśnikowym
Aby przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym potrzebne będą następujące składniki.
- 2 jajka
- 1 kalafior
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości - ok. 7 min. Odcedź.
- W naczyniu wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy tak, aby powstało ciasto bez grudek.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Zanurzaj każdą różyczkę w cieście naleśnikowym i od razu kładź na rozgrzanym oleju. Smaż każdą sztukę z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażone różyczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!
Polecamy również: Babeczki z kremem i owocami - przepis Ewy Wachowicz
Co na obiad? Giouvetsi Ewy Wachowicz
Co na obiad? Kurczak curry
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szklanka napoju/mleka kokosowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
- dowolna zielenina
Kurczak curry - sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych włókien i kroimy dość drobno.
- Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy (garam masala, curry, kurkuma, szczypta soli), mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Gdy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Smażymy warzywa razem, co jakiś czas mieszając.
- Po upływie kilku minut dodajemy do curry kurczaka, smażymy wszystko razem.
- Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozgniecione ząbki czosnki i starty imbir.
- Mieszamy, smażymy wszystko jeszcze ok. 10 min., pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i pół szklanki wody.
- Łączymy wszystko razem i smażymy 5 min., pod koniec dodajemy sok z cytryny/limonki.
- Posypujemy kurczaka curry zieleniną, podajemy z ryżem (basmati lub dzikim).
Co na obiad? Domowe tortille
Składniki:
- placki tortilli
- 300 g piersi z kurczaka,
- dwie garści rukoli,
- 1 duży pomidor,
- 1 ogórek,
- 1 cebula czerwona,
- 140 g kukurydzy konserwowej,
- jogurt grecki,
- majonez,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- papryka słodka w proszku,
- curry.
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy jeszcze po łyżeczce papryki słodkiej i curry, po czym mieszamy całość.
- Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż się zarumieni.
- Warzywa dokładnie myjemy, ogórka, pomidora i cebulę kroimy w kostkę.
- W osobnej misce umieszczamy wszystkie warzywa, dodajemy kukurydzę z puszki.
- Bierzemy kolejną miseczkę i robimy sos - wystarczą dwie łyżki jogurtu greckiego, pół łyżki majonezu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Całość można doprawić solą i pieprzem.
- Farsz umieszczamy w tortilli w następujący sposób: smarujemy powierzchnię placka sosem, wrzucamy na środek warzywa i kurczaka, a następnie polewamy całość jeszcze niewielką ilością sosu.
- Tortillę zawijamy i podgrzewamy w piekarniku lub na patelni.
Spróbuj też: Jak zrobić omlet? Będzie smaczny i puszysty
Co na obiad? Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
- 1 kilogram młodych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- ½ cebuli,
- sól i pieprz do smaku,
- 4 łyżki oleju do smażenia, sprawdzi się np. rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Jak zostało powiedziane — nie musisz ich obierać. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub użyj do tego malaksera.
- Powstałą masę odciśnij z nadmiaru wody.
- Wbij do niej jajko, dodaj cebulę oraz przyprawy. Wsyp mąką i skrobię, dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, łyżką nałóż porcje masy ziemniaczanej.
- Gdy spód placków się zarumieni i będzie łatwo odchodzić od dna patelni, przełóż je na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą złociste.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Ciekawym urozmaiceniem smaku masy ziemniaczanej będzie posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak dania stanie się bardziej wyrazisty. Jakie dodatki pasują do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków? Świetnie sprawdzi się sos koperkowy — dzięki niemu przygotujesz prawdziwie letni przysmak. Placki możesz podawać także z sosem kurkowym albo czosnkowym dipem.