Co na obiad w tym tygodniu? Sprawdzone przepisy na lekkie letnie dania

Co na obiad w tym tygodniu? Siedem przepisów dla każdego.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Co na obiad? Zapiekanka z młodej kapusty

Zapiekanka z młodą kapustą
Zapiekanka z młodą kapustą123RF/PICSEL

Składniki:

  • mięso mielone - wieprzowe lub drobiowe, ok. 70 dkg
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ryż - dwa woreczki
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty sparzyć, odciąć twarde część, nie kroić. 
  2. Ryż ugotować, cebule drobno posiekać i podsmażyć na maśle. 
  3. Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, jajkami oraz przyprawami. 
  4. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować tłuszczem, ułożyć kilka liści kapusty tak by przykryły dno, a następnie wyłożyć warstwę masy mięsno-ryżowej. 
  5. Przykryć kolejnymi liśćmi kapusty i kolejną warstwą ryżu z mięsem, dopóki składniki się nie skończą. 
  6. Na wierzchu położyć kilka wiórków masła. 
  7. Całość zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około 40 min.

Co na obiad? Zielone spaghetti

Składniki:

  • opakowanie makronu spaghetti 
  • 2 cukinie pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • liście świeżego szpinaku
  • zielone pesto
  • sól, pieprz 
  • starty parmezan
  • świeża bazylia 

Opis przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej plasterki cukinii. 
  2. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
  3. Teraz na oliwie zeszklij cebulę i czosnek.  
  4. Dołóż szpinak i podduś. 
  5. Dopraw solą i pieprzem. 
  6. Ugotuj makaron, odcedź, przełóż do nagrzanej miski i wymieszaj z pesto. 
  7. Spaghetti rozłóż na talerze, ułóż po kilka zgrillowanych plasterków cukinii i porcję szpinaku. 
  8. Przed podaniem posyp parmezanem.

Co na obiad? Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście
Kalafior w cieście123RF/PICSEL

Aby przygotować kalafiora w cieście naleśnikowym potrzebne będą następujące składniki.

  • 2 jajka
  • 1 kalafior
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od podzielenia kalafiora na różyczki, następnie ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości - ok. 7 min. Odcedź.
  2. W naczyniu wymieszaj jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy tak, aby powstało ciasto bez grudek.
  3. Na patelni rozgrzej olej.
  4. Zanurzaj każdą różyczkę w cieście naleśnikowym i od razu kładź na rozgrzanym oleju. Smaż każdą sztukę z obu stron na złocisty kolor.
  5. Usmażone różyczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Co na obiad? Giouvetsi Ewy Wachowicz

Ewa gotuje”: GiouvetsiPolsat

Co na obiad? Kurczak curry

Kurczak curry to orientalna potrawa, którą pokochali Polacy
Kurczak curry to orientalna potrawa, którą pokochali Polacy123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka napoju/mleka kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • kawałek imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • dowolna zielenina

Kurczak curry - sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z ewentualnych włókien i kroimy dość drobno.
  2. Pokrojone mięso umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy (garam masala, curry, kurkuma, szczypta soli), mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. 
  4. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Smażymy warzywa razem, co jakiś czas mieszając.
  5. Po upływie kilku minut dodajemy do curry kurczaka, smażymy wszystko razem. 
  6. Po kolejnych kilku minutach dodajemy rozgniecione ząbki czosnki i starty imbir. 
  7. Mieszamy, smażymy wszystko jeszcze ok. 10 min., pod koniec dodajemy mleczko kokosowe i pół szklanki wody. 
  8. Łączymy wszystko razem i smażymy 5 min., pod koniec dodajemy sok z cytryny/limonki.
  9. Posypujemy kurczaka curry zieleniną, podajemy z ryżem (basmati lub dzikim).

Co na obiad? Domowe tortille

Tortille
Tortille123RF/PICSEL

Składniki:

  • placki tortilli
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • dwie garści rukoli,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 ogórek,
  • 1 cebula czerwona, 
  • 140 g kukurydzy konserwowej,
  • jogurt grecki,
  • majonez,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • curry.

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Dodajemy jeszcze po łyżeczce papryki słodkiej i curry, po czym mieszamy całość. 
  3. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż się zarumieni. 
  4. Warzywa dokładnie myjemy, ogórka, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. 
  5. W osobnej misce umieszczamy wszystkie warzywa, dodajemy kukurydzę z puszki.  
  6. Bierzemy kolejną miseczkę i robimy sos - wystarczą dwie łyżki jogurtu greckiego, pół łyżki majonezu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 
  7. Całość można doprawić solą i pieprzem.
  8. Farsz umieszczamy w tortilli w następujący sposób: smarujemy powierzchnię placka sosem, wrzucamy na środek warzywa i kurczaka, a następnie polewamy całość jeszcze niewielką ilością sosu. 
  9. Tortillę zawijamy i podgrzewamy w piekarniku lub na patelni.

Co na obiad? Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • ½ cebuli,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki oleju do smażenia, sprawdzi się np. rzepakowy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki opłucz dokładnie pod bieżącą wodą i wyszoruj szczoteczką. Jak zostało powiedziane — nie musisz ich obierać. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub użyj do tego malaksera.
  2. Powstałą masę odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Wbij do niej jajko, dodaj cebulę oraz przyprawy. Wsyp mąką i skrobię, dokładnie wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Gdy będzie gorący, łyżką nałóż porcje masy ziemniaczanej.
  5. Gdy spód placków się zarumieni i będzie łatwo odchodzić od dna patelni, przełóż je na drugą stronę i smaż do momentu, aż będą złociste.

Z czym podawać placki ziemniaczane?

Ciekawym urozmaiceniem smaku masy ziemniaczanej będzie posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak dania stanie się bardziej wyrazisty. Jakie dodatki pasują do placków ziemniaczanych z młodych ziemniaków? Świetnie sprawdzi się sos koperkowy — dzięki niemu przygotujesz prawdziwie letni przysmak. Placki możesz podawać także z sosem kurkowym albo czosnkowym dipem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas