Zapomniane warzywo wraca do łask. Jedz dla rozruszania jelit i odporności

Czy skorzonera jest zdrowa? Rozrusza jelita, pomoże regulować ciśnienie
Czy skorzonera jest zdrowa? Rozrusza jelita, pomoże regulować ciśnienie123RF/PICSEL

Skorzonera — kiedy smakuje najlepiej?

Ciepłe zupy, warzywa i kiszonki są niezbędnym elementem zimowej dietyNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Instrukcja kulinarnej obsługi skorzonery. Jak jeść czarny korzeń?

Przygotowanie skorzonery do jedzenia nie jest trudne
Przygotowanie skorzonery do jedzenia nie jest trudne123RF/PICSEL
  • Korzeń bardzo szybko ciemnieje. Jeśli po obraniu nie planujesz natychmiastowej obróbki, włóż go do naczynia z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
  • By wydobyć pełnię smaku skorzonery podczas gotowania, do wody dodaj odrobinę soli oraz cukru.
  • Przed gotowaniem warzywa nie trzeba obierać ani kroić. Dzięki temu zachowa większość witamin, a jednocześnie łatwiej będzie zdjąć z wężymordu skórkę.

Czy skorzonera jest zdrowa?

  • obniża poziom "złego" cholesterolu,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Wężymord w służbie trawienia i odchudzania

Jedz czarny korzeń dla wzmocnienia