Zapomniane warzywo wraca do łask. Jedz dla rozruszania jelit i odporności
Oprac.: Joanna Leśniak
Czas na lekcję kulinarnej historii. Do łask wraca bowiem nieco zapomniane warzywo, które święciło triumfy na dworze francuskiego króla Ludwika XVI, pojawiało się w menu także polskich władców. Pozwól sobie na królewską ucztę i sprawdź, jak jeść skorzonerę. Przysłuży się nie tylko kubkom smakowym. W przeszłości wierzono, że wężymord, bo pod taką nazwą ten smaczny korzeń również funkcjonuje, stanowił remedium na ukąszenia jadowitych gadów. Dziś wiadomo, że znacznie więcej pożytku przynosi w kontekście usuwania toksyn i obniżania poziomu cukru.
Spis treści:
Skorzonera — kiedy smakuje najlepiej?
Ubolewasz nad tym, że wraz z nadejściem jesieni w warzywniakach i na straganach jest coraz mniej świeżych, sezonowych warzyw? Być może musisz zmienić swoje podejście i rozszerzyć kulinarny repertuar. Skorzonerę, nazywaną też wężymordem i czarnym korzeniem, wykopuje się w październiku i listopadzie. Jeśli decydujesz się na samodzielną uprawę, musisz wiedzieć, że najlepiej smakuje w pierwszym roku od posadzenia. Jeśli korzeń spędzi zimę w gruncie, stanie się twardszy i włóknisty.
Instrukcja kulinarnej obsługi skorzonery. Jak jeść czarny korzeń?
Warzywo zajadać można pod różnymi postaciami. Świetnie smakuje pieczone, może stać się składnikiem wykwintnego risotto. Jak smakuje skorzonera? Jej walory porównywane są do szparagów (czarne korzenie bywają zresztą określane mianem "zimowych szparagów") z pikantną nutą.
Od czego zacząć pracę w kuchni? Od założenia rękawiczek. Korzeń ma silne właściwości barwiące, a usunięcie czerwono-brunatnych plam z dłoni będzie uciążliwe. Do tego jasny miąższ wydziela klejący, mleczny sok, który też może uprzykrzać kulinarne eksperymenty. Jakie triki podczas gotowania skorzonery warto jeszcze znać?
- Korzeń bardzo szybko ciemnieje. Jeśli po obraniu nie planujesz natychmiastowej obróbki, włóż go do naczynia z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
- By wydobyć pełnię smaku skorzonery podczas gotowania, do wody dodaj odrobinę soli oraz cukru.
- Przed gotowaniem warzywa nie trzeba obierać ani kroić. Dzięki temu zachowa większość witamin, a jednocześnie łatwiej będzie zdjąć z wężymordu skórkę.
Czy skorzonera jest zdrowa?
Warzywo warto włączyć do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. O cennych właściwościach skorzonery decyduje między innymi obecność inuliny w składzie. To naturalnie występujący węglowodan, który ma działanie obniżające poziom cukru we krwi. Wężymord będzie więc bezpiecznym uzupełnieniem diety cukrzyków.
Połączenie inuliny z potasem, w który czarny korzeń też jest bogaty, bardzo dobrze działa na serce. Zestaw ten:
- obniża poziom "złego" cholesterolu,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Wężymord w służbie trawienia i odchudzania
Skrupulatnie liczysz kalorie, chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy, ale zauważasz, że twoje posiłki ciągle wyglądają tak samo? Staraj się włączać do diety nowe produkty. Jesienią, kiedy ochota na sycące i kaloryczne jedzenie rośnie, sięgnij po skorzonerę. Jest niskokaloryczna, a do tego dostarcza błonnik, który reguluje przemianę materii i odbiera chęć podjadania.
Czarny korzeń to również sposób na wsparcie żołądka i procesów trawiennych. Pomoże rozruszać jelita, zwalczając zaparcia. Wszystko to przekłada się na szybsze usuwanie toksyn z organizmu.
Jedz czarny korzeń dla wzmocnienia
Gdy robi się coraz chłodniej, a prognozy pogody informują o jesiennych i zimowych zawieruchach, coraz więcej uwagi poświęcamy sposobom na odporność. Zadbaj o nią od kuchni — skorzonera w tym względzie okaże się bardzo pomocna.
Uwzględnianie jej w jadłospisie zaleca się także osobom przemęczonym, zestresowanym i rekonwalescentom, którzy starają się wrócić do formy po długiej chorobie.
Polecamy: