Zaskoczenie w warzywniaku. Nietypowe warzywo to skarbnica witamin

Wizyta na targu lub w warzywniaku może nas jeszcze czymś zaskoczyć? Pewnie, że tak! Tym bardziej jeśli zauważymy na półkach warzywo o unikalnym wyglądzie. Mowa o kapuście stożkowej, która cechuje się nie tylko spiczastym kształtem, ale też delikatnym smakiem, wszechstronnym zastosowaniem w kuchni i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Dlaczego warto znaleźć dla tej wyjątkowej kapusty miejsce w kuchni?

Teksturą przypomina sałatę, ale doskonale sprawdza się w daniach na ciepło
Teksturą przypomina sałatę, ale doskonale sprawdza się w daniach na ciepło123RF/PICSEL

Kapusta stożkowa — co to za warzywo?

Jest to mniej typowa forma dobrze znanej w polskich kulinariach kapusty głowiastej. Jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się zwartym, stożkowatym kształtem. Liście są zazwyczaj jasnozielone lub lekko niebieskawe, a w miarę dojrzewania mogą przybierać cieplejsze odcienie. Pod względem smakowym kapusta stożkowa wyróżnia się delikatną, lekko słodkawą nutą.

Jej charakter i struktura liści są subtelniejsze w porównaniu do tradycyjnej kapusty. Chrupiąca kapusta stożkowa może być jedzona zarówno na surowo, jak i po lekkim podgrzaniu.

Wypatruj nietypowej kapusty w warzywniaku
Wypatruj nietypowej kapusty w warzywniaku123RF/PICSEL

Właściwości kapusty stożkowej

To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Kapusta stożkowa stanowi nie tylko atrakcyjny, ale też wartościowy element codziennej diety. W jej składzie na wyróżnienie zasługuje obecność witamin C oraz K, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność i krzepliwość krwi. Kapusta o spiczastym kształcie to również źródło witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego działania ludzkiego metabolizmu.

Warzywo jest smacznym sposobem na dostarczenie ciału potasu, fosforu i żelaza, czyli minerałów kluczowych dla dobrej kondycji układu krążenia i serca, a także zapobieganiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Nie można pominąć wapnia, który dodatkowo pozytywnie wpływa na stan kości i zębów. Pierwiastek ma ogromne znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Zawarty w kapuście stożkowej błonnik wspiera pracę jelit, przyczyniając się do poprawy trawienia i utrzymania zdrowej flory bakteryjnej. Choć warzywo jest wypełnione dobroczynnymi substancjami, nadal pozostaje niskokaloryczne, więc warto włączać je do jadłospisu podczas odchudzania.

Kapustę stożkową można jeść na wiele sposobów

Bez trudu wkomponujesz ją w codzienne menu. Jej kulinarna wszechstronność ułatwi komponowanie posiłków i pozwoli zwalczyć żywieniową nudę.

Kapusta stożkowa świetnie sprawdza się na surowo jako składnik sałatek. Jej chrupiąca struktura — przypominająca sałatę lodową — idealnie komponuje się z dressingami na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny czy jogurtu.

Można poddawać ją krótkiemu gotowaniu lub duszeniu. Obróbka termiczna pozwala wydobyć głębię smaku kapusty, przez co nadaje się do urozmaicania smaku gulaszy oraz zup. Po ugotowaniu warzywo można zmiksować, uzyskując gładką konsystencję. Świetnie sprawdzi się jako baza do kremowych dań. Masz apetyt na więcej? Marynowana kapusta stożkowa stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kiszonek.

"Rozmowy": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyINTERIA.PL