Zastanów się, zanim wyrzucisz zatyczkę od oleju. W ten sposób tracisz sporo pieniędzy

Olej roślinny jest uniwersalnym składnikiem, który bez problemu znajdziemy w wielu kuchniach. Używamy go nie tylko do wypieków, sałatek lub smażenia, ale także domowych porządków. Bardzo często lejemy go o wiele za dużo, przez co szybciej się kończy. Okazuje się, że natychmiastowe rozwiązanie problemu kryje się w jego zakrętce. Sprawdź jej zastosowanie, a więcej nie wyląduje w koszu.

Sprawdź ukrytą funkcję zakrętki w oleju roślinnym
Sprawdź ukrytą funkcję zakrętki w oleju roślinnym123RF/PICSEL

Olej spożywczy - dlaczego warto włączyć go do diety?

Olej to nic innego jak tłuszcz pozyskiwany z nasion roślin oleistych. Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, którą nazywa się witaminą młodości. Zdrowotne właściwości olejów sprawiły, że są polecane przez dietetyków jako jedne z ważniejszych składników dobrze zbilansowanej diety.

Z powodzeniem dobierzemy je nie tylko do własnych preferencji, ale także indywidualnych potrzeb organizmu. Wzbogacenie jadłospisu o nie zapewni organizmowi codzienną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie chronią przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a także obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Odkryj tajną funkcję zatyczki od oleju

Wykorzystaj zakrętkę z oleju, by zaoszczędzić pieniądze
Wykorzystaj zakrętkę z oleju, by zaoszczędzić pieniądze123RF/PICSEL

Mało kto o tym wie, ale w zakrętce od oleju ukryto sprytną funkcję. Wykorzystując ją, łatwiej odmierzymy odpowiednią ilość tłuszczu do gotowania lub smażenia. Jak znaleźć i wykorzystać zamknięcie dołączone do fabrycznie zapakowanej butelki?

Wykonanie triku rozpoczynamy od otwarcia butelki z olejem. W kolejnym kroku przechodzimy do oderwania zawleczki, która szczelnie zakrywa górną część. Tu zazwyczaj wyrzucilibyśmy ją do kosza. Okazuje się, że to błąd!

Oszczędzaj pieniądze

Zamiast bez zastanowienia pozbywać się z pozoru niepotrzebnej części, spróbujmy odwrócić ją do góry nogami. Tak przygotowany kawałek plastiku ponownie wkładamy do otworu butelki. W ten sposób uzyskamy wygodny dozownik, dzięki któremu podczas gotowania zużyjemy zdecydowanie mniej oleju.

W perspektywie czasu zobaczymy, że zakupiony olej wystarczy nam na dłużej, a my unikniemy konieczności wydawania na niego pieniędzy. Warto pamiętać, że olej roślinny w odpowiednich ilościach przynosi nam sporo korzyści zdrowotnych. Odpowiadają za to przede wszystkim kwasy omega-3 oraz omega-6, a także witaminy, w tym. D, E i K.

„Zdrowie na widelcu”: Olej palmowy. Często ukrywany jest pod innymi nazwamiPolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas