Zbieraj, póki jeszcze kwitnie. Ta roślina ma niezwykłą moc
Czarny bez to roślina na wagę złota - ma wiele prozdrowotnych właściwości, jest składnikiem suplementów diety pomocnych przy leczeniu wielu dolegliwości i wspieraniu odporności. Z czarnego bzu przygotujesz mnóstwo smacznych przetworów i smakowitych przekąsek. Dlaczego jeszcze czarny bez jest rośliną, którą warto włączyć do diety?
Wyciąg z czarnego bzu jest popularnym składnikiem suplementów diety. Mogą być one wykorzystywane jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości lub w ramach naturalnego wspierania organizmu. Co więcej, preparaty na bezie tej rośliny w łatwy sposób można przygotować samodzielnie. Niezwykle popularny jest sok z czarnego bzu, a także syrop, nalewka lub dżem.
Czarny bez - jak wygląda i kiedy kwitnie?
Czarny bez - nazywany też bzem lekarskim lub bzem dzikim występuje powszechnie na terenie całej Polski - najczęściej w lasach, nieużytkach oraz miejscach wilgotnych. Liście są jajowato-eliptyczne, a kwiaty białe, drobne, promieniste i tworzą baldachogrona. Owoce z kolei to mięsiste pestkowce o kulistym kształcie koloru ciemnofioletowego.
Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu - wówczas kwiatostany są dostatecznie rozwinięte i można je zbierać.
Czarny bez - właściwości
To właśnie kwiaty oraz owoce bzu czarnego odpowiedzialne są za prozdrowotne właściwości, które poparte zostały licznymi badaniami. Są one źródłem:
- olejków eterycznych,
- witamin - C, B, A,
- flawonoidów,
- wapnia, magnezu, cynku, potasu,
- związków polifenolowych,
- glikozydów,
- steroli,
- triterpenów,
- kwasów organiczne,
- kwasów tłuszczowych,
- garbników.
Owoce należy zbierać w sierpniu i wrześniu - istotne jest, aby spożywać je wyłącznie po obróbce termicznej.
Czarny bez - na co pomaga?
Do najważniejszych prozdrowotnych właściwości bzu czarnego należą:
- właściwości przeciwutleniające,
- właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
- oprawianie odporności organizmu,
- właściwości napotne,
- działanie wykrztuśnie.
Nie bez powodu więc czarny bez wykorzystuje się do produkcji wielu suplementów na odporność i leków do stosowania w czasie infekcji dróg oddechowych.
Czarny bez w cieście naleśnikowym - przepis
Z czarnego bzu można samodzielnie przygotować przetworzy - najczęściej są to soki syropy polecane podczas leczenia przeziębień. Ponadto czarny bez wykorzystywany jest do przygotowania pysznych przekąsek - np. kwiatostanów w cieście naleśnikowym. Przepisem na jaki specjał podzielili się ostatnio w mediach społecznościowych twórcy profilu Lasy Państwowe. Zamieścili filmik autorstwa psychodietetyczki - Karoliny Jarmuł i zachęcają do tego, aby korzystać z dobroci czarnego bzu, póki trwa na niego sezon.
Nie przegapcie, kwitnie bez czarny! Jest to gatunek, na którego kwiatostany fani leśnych kulinariów niecierpliwie czekają przez cały rok. Na filmie prosty i sprawdzony przepis na kwiatostany w cieście naleśnikowym.